Service menu

Dimission: Det er fotografens ansvar at se det, vi andre ikke ser

150 nye journalister, kommunikatører og fotojournalister blev puffet ud i mediebranchen - ledsaget af kloge ord, klapsalver og priser for fremragende projekter


Det hører til blandt de gode dage på kontoret, for rektor Jens Otto Kjær Hansen, når han kan sende endnu et kuld af arbejdsparate dimittender ud i branchen


Tekst Dan Hansen
Fotos: Sille Veilmark


Der er mange højdepunkter på en dag, hvor års slid med opgaver, eksamener og projekter kulminerer i et par timer med selvfejring og skåltaler.

Et af de største er legatuddelingen, hvor klassekammerater og deres ekstraordinære eksamensopgaver fremhæves og prisbelønnes af branchen.

I år blev 6 projekter belønnet med legater og – ikke mindst - hyldest fra dimittenderne - 98 journalister, 4 fotojournalister og 45 kommunikatører - og deres pårørende.

Branchen hædrede strategisk kommunikation og sublim journalistik
Tor Birk Trads, som i 2014 blev hædret med Årets Pressefoto i portrætkategorien, blev ved dimissionen tildelt den prestigefyldte Scanpix Pris for sit bachelorprojekt ’Det, der er nærmest, er det, vi ikke ser’.

Projektet er et portræt af den københavnske Vestegn – hvor beton og tatoveringer pryder gadebilledet.
Scanpix kaldte i sin begrundelse projektet for ”En stærk fortælling om mennesker og det levede liv”. ”Det er fotografens ansvar at se det, vi ikke ser. Det er lykkes. Og man forlader projektet både oplyst og berørt”, lød det endvidere.

Se projektet det her


Søren Pagter, faglig leder på Fotojournalistuddannelsen motiverede prisen, mens Tor Birk Trads takkede via et båndet interview.


Brancheforeningen Public Relation Branchen uddelte via bestyrelsesmedlem Thomas Wilhelmsen en pris til et kommunikationsprojekt, som på fornem vis kombinerer strategisk kommunikation og forretningsforståelse.

Det havde Birthe Willumsgaard Pedersen og Cecilie Als Nybo fra Kommunikationsuddannelsen gjort i deres kommunikationsstrategi for Lazarus Care, som arbejder for at oprette og drive hospices for børn.Thomas Wilhelmsen, der til daglig er bureauchef i PR-bureauet Publico overrakte prisen, som Birthe Willumsgaard Pedersen modtog på vegne af teamet.


Sandy French, som er indholdschef hos DR, holdt ikke sin begejstring tilbage, da hun uddelte DR Nyheders pris til Morten Emil Freltoft Krogsholm for BA-projektet ’Sangens kraft og gemte værdier’.
Prisen gives til et kritisk og konstruktivt BA-projekt. Og den kategori ramlede projektet om sang og musiks helbredende effekt i behandlingen af kronisk syge lige ind i. Også selv om French tænkte ”Hvad fanden i helvede er nu det”, da hun først læste om projektet.


- Morten er nysgerrig, undrende og en god fortæller. Det han har lavet er nært og stort og lavet med begge øjne, sagde Sandy French.


Jyllands-Postens Mindelegat blev givet til Sofie Buch Hoyer og Michael Hjøllund for artikelserien ’Syrernes største skjulested’. Ifølge legatuddeler og BA-projektets vejleder, Søren Boy Skjold var projektet både ambitiøst, velplanlagt og veludført.


Legatvinderne Sofie Buch Hoyer og Michael Hjøllund var som en del af researchen 17 dage i Istanbul for at tale med syriske flygtninge.


En kommunikationsstrategi, der skal gøre det enklere for Divisionsforeningen at formidle den nye og noget komplicerede struktur som gælder for Superligaen i fodbold fra sæsonen 2016/17, vandt det ene af dagens to E. N. Ritzaus Mindelegater. Det gik til Kasper Lindgaard Gade og Kasper Torbensen Risom fra Kommunikationsuddannelsen, som blandt andet blev rost for deres gode research, analyser og interviews samt store indsigt i Divisionsforeningens mange stakeholders.


- BA-projektet vidner om et stort engagement i kommunikation og fodbold, smilede uddannelsesleder, Merete Østergaard, som uddelte E. N. Ritzaus Mindelegatet til Kasper Lindgaard Gade og Kasper Torbensen Risom (t.h.). På billedet ses også prorektor Lars Poulsen, som var konferencier.
 

Dagens sidste legat, ligeledes et E. N. Ritzaus Mindelegat, blev givet til BA-projektet ’Ultra Offline’ om børn og unges brug af elektroniske medier. I det har journaliststuderende Mie Frank Petersen og Emil Richardy Denieul undersøgt, hvad der sker, når man giver børn en kold digital tyrker.

Der sker det, at de leger, sjipper og – til stor glæde for prisoverrækker, Troels Østergaard - synger og spiller guitar. Troels Østergaard er udover underviser og BA-vejleder i gang med at lave en ph.d. om musikjournalistik.


Troels Østergaard roste blandt andet prismodtagerne for et stort overblik og en sund skepsis over for dommedagsprofetierne omkring børns store digitale forbrug.


Passion driver arbejdet
Årets festtale blev leveret af journalist, Annemette Moesgaard, som i dag er kommunikationsdirektør i ATP.

Hun holdt en tale om de mange muligheder, som ’den eksklusive forening  af kommunikatører og journalister’ har – trods massive forandringer i branchen i disse år. Et af hovedbudskaberne gik på vigtigheden i at insistere på at ville gøre en forskel.

”I har masser af tid. Masser af timer. Spørgsmålet er bare, hvad I vil bruge dem til. Hvad brænder I for? Hvor er jeres passion? Mærk efter, hvor I helt personligt finder lysten. Hvis I for alvor tænker over det, ja så er det meget, meget lettere at gøre det – igen og igen - i 10.000 timer.  Ja hele livet”, sagde Annemette Moesgaard.


Festtaler, Annemette Moesgaard, kunne som kommunikatør med journalistbaggrund relatere til alle dagens dimittender. Hun holdt en meget personlig tale med blandt andet fokus på de muligheder, hun har grebet.


LÆS HELE ANNEMETTE MOESGAARDS TALE

Rektor Jens Otto Kjær Hansen reflekterede i sin tale over journalisters og kommunikatørers store indflydelse på samfundsbilledet – blandt andet ved at trække linjer til professionernes rolle i den kommunikation, der i øjeblikket foregår om Danmark og vores håndering af flygtningesituationen.

Fingermad i Vandrehallen
Efter taler, legatoverrækkelser og uddeling af 150 eksamensbeviser og håndtryk var der mingle og finger food i Vandrehallen, som for første gang lagde rammer om den efterfølgende reception. Kantinen blev for første gang brugt som location for den formelle del af dimissionen på grund af det store antal dimittender og pårørende.

 

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Last week I went on a trip. Today I'm editing with usefull help from @maleneanthony #photojournalism #reportage #koncernlivet #dmjx #dmjxfoto #dmjxfj #prakkerliv
  • Der er noget sjovt ved at få en oldschool blyant og blyantspidser på et kursus om Snapchat 😏✏️ #mettebliverklogere #snapchat #dmjx
  • I dag var en stor dag for 2. semester Kurtere #starstruck #kurtstrandbar #dmjx #fredagsbaren
  • Den kommende uge kan I følge en audiovisuel hverdag på TVM. Jeg hedder Frederik @bygballer og går på 3. semester, hvor vi netop har påbegyndt kurset "Feature Journalism". Når jeg ikke tager selfies på bagerste række, arbejder jeg med filmprojekter, både i skolesammenhænge og ved siden af. Jeg ser frem til den kommende uge, der står på længere formater, dramaturgi og dokumentarisme. SoMe-strategien er ikke lige lagt endnu, men jeg er blevet opfordret til at bruge humor... #DMJX #DMJXminuge #TVM10
  • Danish Landscape 2
  • Danish Landscape
  • På jagt efter den gode historie (og ænder) ⚓️ #andejagt #DMJX
  • På trappen til fredagsbaren på @dmjx i Aarhus, hvor mine forældre mødte hinanden for over 20 år siden. Og gudskelov for det 👨‍👩‍👧💜 @lisewestphal @rasemborg #dmjx #kajgf #aarhus #love #tb