Service menu

Bog skal give journalister udsyn til blinde vinkler

Journalister har styr på fakta, research og data, men er ofte deres egen værste fejlkilde. Forfatterne bag ny bog om journalisters fikseringsfejl giver her 5 råd til, hvordan de undgår at begå dem

Carina kørte galt i familiens bil en aften i oktober. Kort efter blev forældrene og Carinas søskende kaldt sammen på hospitalet, hvor de blev bedt om at tage stilling til, om Carina måtte bruges som organdonor. Hun ville nemlig være hjernedød i løbet af få dage, fastslog lægerne og fjernede både ilt, mad og vand fra patienten. Men de tog fejl, og Carina lever i dag et aktivt liv. Dog med en hjerneskade, der kan være blevet forværret af behandlingen.

Dokumentaren ”Pigen der ikke ville dø” fra 2012 viste, hvordan det kunne gå så galt. Lægerne havde været så overbeviste om deres diagnose, at de så forkert på scanningsbillederne.

Fikseringsfejl kalder lægerne det fænomen, at en beslutning, der tages for tidligt, kan gøre os blinde over for virkeligheden og ude af stand til at se den ordentligt. Og derfor dårligere til vores arbejde

Og fikseringsfejl er noget, alle mennesker begår. Indimellem bliver vi låst fast på en bestemt opfattelse af noget, og som journalister gør det os dårligere til at se den virkelighed, vi skriver om.

Peter Øvig Knudsen beskriver i sin bog Nakkeskuddet, hvordan han som dokumentarist er blevet opmærksom på, at vi ikke kan regne med andre menneskers hukommelse, heller ikke vores egen. Nogle versioner af virkeligheden vil simpelthen være mere attraktive, både for kilderne og for journalistens selv, og hvis vi ikke passer på, risikerer vi at lave historier, der bare spejler vores egen opfattelse i stedet for at være en rimelig dækning af virkeligheden.

Vi forelsker os i en bestemt vinkel og overser, at den ikke holder.

Det er der mange journalister, der har oplevet.

Niels Krause-Kjær glemte fx at tjekke sit citat, da han engang skrev en historie om, at Svend Auken havde fejlciteret fra en fortroligt møde.

Ulrik Dahlin og hans kolleger hørte alle tre et ja som et nej, fordi det var en bedre historie.

Og Helge Kvam førte som pressechef i Røde Kors en lille dreng sammen med den forkerte familie i Rwanda, fordi han så gerne ville have TV-Avisen til at filme det rørende øjeblik.

Glemmer den mest basale viden
Som journalister ved vi selvfølgelig godt, at vi skal tjekke vores historier og have styr på fakta. Vi ved også, at vi skal være fair, passe på énkildehistorier, være kritiske over statistik – ja, grundlæggende, at vi skal give den mest retvisende skildring af virkeligheden. Men når vi begår fikseringsfejl, glemmer vi den mest basale grundviden.

Derfor er det ikke i første omgang mere viden om research, databehandling og interviewteknik, der skal til. Men en helt grundlæggende forståelse for, at journalisten kan være sin egen største fejlkilde, og at vi derfor skal træne os i den særlige åbenhed, der sætter os i stand til at undgå fikseringfejlene.

 

5 tips til at undgå fikseringsfejl

 • Lær af andre professioner. Læger, socialrådgivere og politifolk søger for en proces, hvor der hele tiden kommer nye friske øjne på deres beslutninger.
 • Led efter grunde til, at en bestemt vinkel kan forekomme dig særligt attraktiv. Måske har du længe gerne villet overbevise andre om at et bestemt politisk tiltag er udemokratisk. Så vil det være ekstra nemt at overse argumenterne imod.
 • Led efter tegn på, at du er blevet fikseret. Forekommer det dig, at folk, der taler for det modsatte, egentlig er ret dårligt begavede? Eller opdager du, at du overdriver, når du argumenterer for vinklen?
 • Forsøg aktivt at underminere din egen vinkel i stedet for kun at finde de gode argumenter for den.
 • Find dit bedste og mest åbne journalist-jeg frem. Det er fx der, hvor du virkelig er nysgerrig efter at forstå den kilde, der har et måske umiddelbart besynderligt synspunkt, men hvor du husker, at folk som regel har gode grunde til at mene det, de gør. Det betyder jo ikke nødvendigvis, at de har ret – men det finder du bedst ud af, hvis du går åbent til dem.


Malene Bjerre og Mikkel Hvid, som er hhv. lektor og underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, har skrevet bogen Forelsket i vinklen. Om fikseringsfejl hos journalister, som er udgivet af Forlaget Ajour.
Køb den her

 

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

 • Indleder jagten på den gode case! Vi har kontakt til "Keld'ert" og der tegner sig en feature-historie om el-bilens tilbagekomst 🚗 På billedet ser i Samuel fra London. Han er nice og mangler et værelse - kan nogen mon hjælpe @samuxlow? #DMJX #DMJXminuge #HelpSam
 • Just me hanging out and being me :i shot by @hannasl1 #boy #blackandwhite #flash #dmjx #werk #photography #jasko
 • Croquis drawing ✏️ #dmjx
 • Ikke to, men hele tre lys på et bord. Bobler i glasset og østrogen i overflod. I går var alle 8 rusværtdamer klemt ind på @lauragroenbaek 's lille kammer. 
Og der blev sladret til ud på natten. Mest om hvor sindssygt søde alle russerne er. Og at Simon Gohr er den flotteste formand på et dansegulv 💃🍾❤️ #dmjx#dmjxrus
 • Søren Sko der er pladeaktuel med Sko/Torp. Det er bandets første album siden 2010. #børsenfoto #dmjxphoto #dmjx
 • Skinhead inspired photo series 2/5 #skinhead #kid #child #hardcore #dog #dmjx #copenhagen #blackandwhite
 • 2nd picture from an school assignment where we had to use one lamp to create different kind of light. Here's a soft frontal light. Again, hanna, my classmate, is working it. YASSSS! #dmjx #geisha #jasko #fashion #model #girl #photography #kimono #blue
 • I dag har været en atypisk men også ret TVM-relevant dag. Har kørt Nordjylland tyndt for interviewe politikere, embedsfolk og borgere i forbindelse med en ny tværkommunal aftale. Det lyder tørt men undgik de obligatoriske kaffebrygning- og person-arbejder-ved-tastatur-optagelser💪🏼 @bygballer #dmjx #dmjxminuge