Service menu

Biblioteksbranchen duperet af studie-innovation

En række Interaktivt Design-studerende har i samarbejde med antropologistuderende skabt innovative bud på strategier for fremtidens biblioteker

 
Foto: Anders Hviid

Kunne du tænke dig at komme med i BIB:logen – et netværk, hvor du digitalt og fysisk kan mødes med andre lånere? Eller hvad med en helt ny mulighed for at låne, læse og dele bøger igennem tjenesten bog-striben? Eller måske savner du en brugertilpasset app, som åbner en helt ny verden af film, bøger, musik og kulturtilbud for dig?

Disse ideer og adskillige andre er blev forleden serveret for en savlende biblioteksbranche, som deltog i en workshop-præsentation af fremtidens bibliotek.

Præsentationerne var kulminationen på mange ugers intenst arbejde, hvor studerende fra Interaktivt Design på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og antropologistuderende fra Københavns Universitet har arbejdet sammen om at give deres bud på et bedre og mere brugertilpasset bibliotek.

Opgaven var stillet i et samarbejde med Danmarks Biblioteksforening og tænketanken Fremtidens Biblioteker.

Feltstudier, design og løsninger
Interaktivt Design-studerende og antropologistuderende havde slået pjalterne sammen i 8 grupper med 2-4 af begge slags i hver. Al deres kunnen udi feltstuder, brugerundersøgelser, interview, konceptudvikling og interaktiv design-produktion var blevet shaket sammen til cocktails af nytænkte, innovative og brugerbårne løsninger til fremtidens bibliotek.


De 8 grupper sammen med deres undervisere og dommerpanelet. Foto: Anders Hviid

Deltagende biblioteker var folkebibliotekerne i Roskilde, Slagelse, Næstved og Ballerup. En repræsentant fra hvert bibliotek blev præsenteret for løsninger fra to hold studerende - og skulle sammen med et panel bestående af Michel Sten-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening, Lotte Hviid Dhyrbye, leder af tænketanken, Fremtidens Biblioteker samt Thomas Rasmussen, chef for Forskning, Viden og Innovation på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole vurdere kvaliteten af løsningerne og de mange tanker bag.


Dommerpanelet giver feedback. Foto: Anders Hviid


Ved workshoppen skulle den bedste løsning kåres efter afstemninger blandt det professionelle panel og de øvrige studerende.

Et helstøbt, vidensdelende og brobyggende bibliotek
De to hold som havde Slagelse Bibliotek som case havde valgt at slå sig sammen og præsenterede en fælles løsning. Og det gav pote.

Deres fokus lå på at skabe en helstøbt, vidensdelende og brobyggende institution – hvor brugeren er i centrum og hvor der er sammenhæng mellem de fysiske og digitale tilbud.

Dommerpanelet roste løsningen for at have et fantastisk formidlingspotentiale, for at komme ud over den kommunale tankegang, for at have fokus på mersalg samt at lægge et ekstremt højt niveau.

Se de to videoer som tilsammen præsenterer løsningen for Slagelse bibliotek her:


Det store vinderhold blev belønnet med spisebilletter til Madklubben på Vesterbro.


En yderst begejstret Trine Vandsted fra Slagelse Bibliotek (tv.) sammen med vindergruppen (i vilkårlig rækkefølge): Fra Interaktivt Design Rasmus, Kasper Nikolaj, Mathias samt Rune og fra KU Jonas, Anne, Jon, Ida, Rebecca og Line. Foto: Anders Hviid

Gruppen bliv i øvrigt åndet i nakken af et hold, som leverede forslag til Næstved bibliotek, som gik ud på at skabe et ”sansernes bibliotek”

Bibliotekerne begejstrede
Undervejs i alle præsentationer flød det med lovord og anerkendelse fra bibliotekerne. Et par statements følger her:

 

"I sætter vores DNA i spil"
 

”I har ret I, at vi mangler viden om brugere. I har fået sat fingeren på det rigtige, at vi både vil have fat i brugerne og gøre dem selvhjulpne”.

”Det er genialt, at I sætter vores DNA i spil. I illustrerer et problem – med et supergodt løsningsforslag”.

”I rammer rigtigt. Vi har en stor tilfredshedskurve. Der er bare ikke så mange, som ikke ved det”.

Også Danmarks Biblioteksforening og tænketanken var begejstrede for, hvad de så og hørte:

- Hold kæft hvor har vi brugt mange millioner på ekspertløsninger, som ikke er bedre, end det I har leveret på en måned, sagde direktør Michel Sten-Hansen fra Danmarks Biblioteksforening.

- I har leveret en masse fantastisk viden og koncepter, som jeg ved bliver brugt ude på bibliotekerne. Jeg vil også arbejde videre med nogle af projekterne og nogle af grupperne. Alt det, I er kommet frem til, skal ikke bare have lov at forsvinde, når projektet slutter, sagde leder af tænketanken Fremtidens Biblioteker, Lotte Hviid Dhyrbye.


Underviser Stig Møller Hansen kunne med tilfredshed konstatere, at forløbet var en stor succes, som skal gentages.


Leder af tænketanken Fremtidens Biblioteker, Lotte Hviid Dhyrbye overrækker priser til vinderholdet. Foto: Anders Hviid

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • TAKEOVER #eskesenm #swapkidsapp Kids with the flu means working from home. Yes, my home office is messy. I don't care. In fact I don't notice. Too busy making yet another pitch deck. I tried counting how many I have made up till now. 60-70!!! This time for #publico who -together with students from #dmjx - will help SwapKids with an operational plan for our forthcoming PR effort. I really need this. I've got a good handle on the strategic elements of our communication, but no experience executing. And in a bootstrapped startup there is only one to do the dirty work:) #loveit
  • Innocent Nature
  • God vind fremover, @designkmoe og @sabrinaspeiermann. Vi elsker jer. #dmjx
  • So silky and shiny
 #shinelikeadiamond #studio #weekday #dmjx #fashion #copenhagen
  • Anastasija 💎 #photooftheday #beauty #woman #portrait #fotografie #thoughtful #expression #dmjx #photography
  • Anastasija 💎 #photooftheday #beauty #woman #portrait #fotografie #thoughtful #expression #dmjx #photography
  • ❣ | #dmjx #blackandwhite #nude #hair #menstrualart
  • Ude i bølgen blå.. Slet ikke så koldt som jeg havde frygtet ! 🐟 Så mangler der "bare" speak til videoen..
#dmjx #swimbikerundk