Service menu

Bibliotekerne skal tænke sig selv i ny rolle

Bibliotekarerne skal ud og sælge deres ydelser og møde brugerne i øjenhøjde. Der er et enormt potentiale, men også mange udfordringer, viser stort udviklingsprojekt om bibliotekernes fremtid


Rikke Hoelgaard Andersen, projektleder på 'Folkets Bibliotek', som ud fra en antropologisk vinkel har undersøgt bibliotekerne, brugerne og bibliotekarerne for at komme med løsninger til, hvordan folkebiblioteket bliver attraktivt for fremtidens brugere


Ring og bestil en bibliotekar til din læseklub eller arrangement.
Slip magten og lad de unge komme ind og forme biblioteket, som de vil.
Skab et lækkert magasin i Ud&Se-style med alt det fede, man kan på bibliotekerne.

Det er nogle af de ideer, som er kommet frem af det store udviklingsprojekt Folkets Bibliotek, som er et samarbejde mellem Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Kulturstyrelsen og Tænketanken Fremtidens Bibliotek.
 


"Bibliotekarer har det dårligt med at mase sig på, men det er nødvendigt"
Projektet, der er støttet af Uddannelsesministeriets pulje til praksisnær innovation, har gennem 6 måneder undersøgt, hvad bibliotekernes rolle er - nu og i fremtiden. Blandt andet ved at interviewe en lang række bibliotekarer, brugere og ikke-brugere. Og ved at udvikle nye koncepter og ideer til og med bibliotekerne.

Skal ud og sælge sig selv
8 biblioteker fra hele landet har været med i projektet, som blandt andet har haft til formål at afdække bibliotekets virke, identitet og udfordringer.

Projektet har været forankret på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor projektleder, antropolog, Rikke Hoelgaard Andersen ser masser af muligheder for bibliotekerne for at gå fremtiden stærkt i møde.

- Bibliotekerne skal tænke sig selv i en ny rolle og møde brugerne på en anden måde. Det er der, det store potentiale ligger. Bibliotekerne er truet af den digitale udvikling og af at særligt unge slet ikke ved, hvad bibliotekerne kan. Derfor er bibliotekarerne nødt til at være mere opsøgende og komme ud og møde deres brugere, siger hun.

- Mange bibliotekarer har det dårligt med at mase sig på og at gå ud og ”sælge” deres ydelser. Men det er nødvendigt, hvis de mange potentielle brugere skal opdage alt det gode, som bibliotekerne har på hylderne. Det er utroligt udfordrende for mange. Men jeg tror, at dette projekt har været med til at åbne deres øjne for nødvendigheden og for potentialet. Og samtidig vist, at det slet ikke er så slemt endda at være lidt opsøgende, siger Rikke Hoelgaard Andersen.

Udviklingsspor og koncepter
Projektet blev afsluttet i slutningen af juni. I den forbindelse er der blandt andet udkommet en handlingsanvisende rapport og kataloger over udviklingsspor og koncepter, der kan være med til at få bibliotekerne på ret fremtidskurs.

Læs meget mere om projektet og se rapport og konceptkatalog
 

 

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Croquis drawing session 1 minute #croquis #drawing #illustration #doodle #sketch #dmjx #
  • AI-concepts
_
#dmjxkk #dmjx #machinelearning #artificialintelligence #ai #technology
  • Exhausted
_
#dmjx #dmjxkk
  • Reflecting 
_
#learningbyreflection #learning #reflection #dmjxkk #dmjx
  • Reflecting on the past experience using reflection cards
_
#dmjx #dmjxkk #reflection #learning #learningbyreflection
  • AI-concept
_
#technology #dmjx #dmjxkk #artificialintelligence #machinelearning
  • AI-concepts
_
#machinelearning #artificialintelligence #dmjxkk #dmjx #technology
  • AI-concepts
_
#technology #dmjx #dmjxkk #artificialintelligence #machinelearning