Service menu

Årets Dansker Selina Juul: Jeg bruger min uddannelse hver dag

DMJX har ikke skabt Selina Juuls iværksættergen. Det er hun født med. Men i opbygningen af bevægelsen Stop Spild Af Mad har hun trukket store veksler på de kompetencer, hun fik under uddannelsen.


Tidligere studerende, Selina Juul, er kåret til Årets Dansker af Berlinske Tidendes læsere og en dommerkomité. Foto: Fintan Damgaard/Nordisk Råd


”Er Niels Heie stadig på skolen?”

Selina Juul er den første til at stille spørgsmål, da hendes gamle uddannelsessted ringer hende op til en lille snak i anledning af, at Berlingske Tidende har kåret hende som Årets Dansker 2014.

Ja. Det er han skam. Og det samme er de to øvrige yndlingsundervisere, Henrik Birkvig og Karen-Margrethe Österlin, fra Grafisk Kommunikation, som Selina Juul dimitterede fra for 8 år siden.

”Ej, du må hilse mange gange. De er mine helte, kvidrer hun.”

Opfinderen og driveren af den eksplosivt voksende forbrugerbevægelse Stop Spild Af Mad kom til Danmark fra Rusland som 13-årig i 1993, da hendes mor fik job på DTU.
Her oplevede hun frås og overflod af mad, som hun ikke kendte fra middelklassens Rusland.

Og sådan blev frøet til Danmarks største forbrugerorganisation mod madspild plantet.

Vil ikke fremstilles som præmieindvandrer
Iværksættergenet har altid boet i hende. Således startede hun egen tegnestue med prominente kunder som Novo Nordisk allerede under sin studietid. ”Tegnefabrikken” har hun dog ikke haft megen tid til siden 2008, hvor hun grundlagde Stop Spild Af Mad, som hun hver uge bruger minimum 40 arbejdstimer på.

- Men jeg bruger dagligt mange af de værktøjer, jeg fik på uddannelsen. Selvfølgelig til opsætning af alt det visuelle og hjemmeside og så videre. Men også i den daglige kommunikation, til pressemeddelelser og i kontakten med pressen. Skolen har givet mig rygrad. Uden den var jeg nok blevet blæst af en gang imellem, siger Selina Juul.

 

"Det er sagen, der vinder priser. Ikke mig"
 


For selv om hun har medvind i sejlene, og har fået masser af priser og positiv medieomtale, er det en udfordring at navigere i de mange henvendelser fra pressen og interessenter.
 
- Jeg snakker med rigtig mange, og der er mange, som vil have mig til alt muligt. Men fordi jeg har en god ballast i min baggrund, har jeg lært at slå koldt vand i blodet og gøre tingene på min måde i stedet for at lade mig trække rundt i manegen. Jeg kan godt forstå, hvis folk, der ikke kender branchen indefra, har det svært, siger hun.

- Der er mange, som gerne vil have, at det skal handle om mig som privatperson. For eksempel med den vinkel, at russeren er blevet Årets Dansker. Men jeg gider ikke at blive fremstillet som en præmieindvandrer. Jeg inviterer heller ikke journalister hjem til mig selv. Ikke fordi, de ikke må rode i min skraldespand – der finder de næsten ingenting – men fordi jeg kæmper for en sag, og den vil jeg ikke fjerne fokus fra. Det er sagen, der vinder priser. Ikke mig, siger hun.

Planer om at etablere en tænketank
Prisen som Årets Dansker i Berlingske Tidende er langt fra den eneste, den 34-årige ildsjæl, kan føje til cv’et. Blandt de seneste hædersmærker er Nordisk Råds Natur- og miljøpris 2013 og Svend Auken-prisen, ligesom hendes navn figurerer på listen over vindere af Alt for Damernes kvindepris. Sammen med blandt andre Helle Thorning-Schmidts og Kronprinsesse Marys.

- Der er sket så meget på de seks år. Vi er gået fra ingenting til at blive trendy og dagsordensættende, smiler Selina Juul, som dog står på spring til at tage sine drømme, om at begrænse danskernes madspild, et skridt videre.

Hun har planer om at bruge 2015 på etablere Danmarks og verdens første tænketank med en professionel bestyrelse, forskere tilknyttet og samlet viden om madspild og konsekvenserne heraf. De første step er taget med positive tilkendegivelser fra mange sider, herunder FN’s Fødevareorganisation, FAO.

- Jeg er allerede involveret i mange EU og FN-samarbejder, så en international tænketank mod madspild kan samle alle de vigtige aktører i Danmark og i udlandet og målrette indsatsen. Dagsordenen er så stor, at vi ikke længere kan varetage den som frivillig græsrodsorganisation. Desværre – og heldigvis, siger Selina Juul.
 

 

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Mød Carlo og Helena. Det italienske/svenske ægtepar er gået fra Toscana sammen med deres æsler. Og i går ramte de udkanten af Aarhus på deres vej til Sverige. 
De har kun brugt 500 euro, siden de forlod Italiens grænser. De banker nemlig på dørene på tilfældige gårde, når det er tid til sove for natten. Og sover helst samme sted som æslerne. Jeg fulgte dem en eftermiddag og aften i deres jagt efter ly for natten.
De bød endda på aftensmad. 
#dmjx #journalistik #denmark #reportage #journalist #aarhus
  • Portrait of Bue, My classmate and photo-buddy this week 📷
  • Skinhead inspired photo series 5/5 #skinhead #mirror #blackandwhite #tattoo #bald #copenhagen #dmjx
  • Portraits from my class this week
  • InDesign uge på skolen ✌🏻️ #dmjx #gd #grafiskdesign #indesign #danmarksmedieogjournalisthøjskole
  • Portrait of Silas @silasstaal #portrait #photography #blackandwhite #dmjx
  • Spread from magazine layout #layout #indesign #typography #graphic #design #dmjx
  • De nye TVM'ere er ved at lægge sidste hånd på deres "håndværks-film", som er afslutning på deres første forløb. Jeg har assisteret den kære TVM- og FK-lære,  Svenne Friis, som her udleverer kamera til den lykkelige @marieallerslev Foto: @christinahanson #DMJX #DMJXminuge @bygballer