Service menu

Antorini-foto demonstrerer svær balance i journalistik

Fotokonkurrence om ”De nye journalistroller” er afgjort. Vinderbilledet viser en politiker, en journalist og en usynlig spindoktor på job

Har de indbyrdes relationer imellem politiker, journalist og spindoktor indflydelse på journalistrollen?

Spørgsmålet blafrer i vinderbilledet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles fotokonkurrence, som er afgjort i dag.

Det viser journalist Jakob Stobbe fra DR’s Bag Borgen, der er inviteret med ind i ministerbilen hos Christine Antorini, som er på inspirationstur på folkeskoler i Aarhus og Skive. Hun bobber hår, han gør klar til interview. 

Antorinis spindoktor har foreviget øjeblikket og sendt det til DR-journalisten, som igen har indsendt fotoet til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole fotokonkurrence ”De nye journalistroller”.

Ifølge dommerpanelet – Søren Pagter, leder af DMJX’ Fotojournalistuddannelse, Lars Lindskov, formand for Pressefotografforbundet og Anne Bech-Danielsen, journalist på Politikens kulturredaktion - afspejler billedet en aktuel journalistisk arbejdsform og: 

”Understreger, at journalisten i dag kan komme helt tæt på politikerne. Men viser også en svær balance i uafhængig journalistik/fotojournalistik. For når journalisten bogstaveligt talt inviteres med ind på bagsædet sammen med politiker og spindoktor, hvor går så grænsen mellem, hvad der må dækkes og hvad der ikke må slippe ud”.

Klassisk journalist i marken
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har afholdt konkurrencen for at sætte fokus på journalistrollen. Både for at skabe en debat om de mange roller og for at lære hovedmålgruppen for højskolens efteruddannelse endnu bedre at kende.

I alt modtog konkurrencen 61 bud. Mange af dem var stærke, men dommerpanelet savnede flere billeder, som illustrerer, hvordan dagligdagen og samarbejdet på redaktionerne foregår:

”En interessant tendens var, at mange af de bidrag, som tolkede på faget, rent faktisk tolkede meget klassisk. Der er sket meget inden for faget i de senere år. Men man opfatter sig et langt stykke hen ad vejen stadig som den klassiske journalist i marken.”

Masker og nærhed 
2.-prisen blev vundet fotograf Marina Chadayeva, som i et tolkende billede leger med masker og karakterer gennem spejlinger og silhuetter og på den måde skaber en fortælling om den moderne journalists mange roller.”


3.-prisen gik til Charlotte Aagaard, som aktuelt er journalistisk fellow på SDU. Hendes Afghanistan-foto (privatfoto) illustrerer journalistens måske vigtigste rolle og praksis: at kunne komme helt tæt på folk.

 

Neden for kan du læse mere om de 3 vinderbilleder og se dommernes uddybende motiveringer

Bag ”Bag Borgen”

Taget af Lise Borup Krogsgaard

Indsendt af Jakob Stobbe, journalist Bag Borgen, DR

Om billedet skriver han blandt andet:

Christine Antorinis spindoktor har taget dette foto af ministeren og DR-journalist, Jakob Stobbe. Antorini var på tur rundt til flere skoler i Århus og Skive for at samle inspiration til den kommende folkeskolereform. 
På billedet gør ministeren klar til interviewet til Bag Borgen. Hun sætter hår. 

Dommerpanelets begrundelse:

”Billedet har en umiddelbar charme. 
Samtidig afspejler det en aktuel journalistisk arbejdsform: 
Det understreger, at journalisten i dag kan komme helt tæt på politikerne. Men viser også en svær balance i uafhængig journalistik/fotojournalistik. For når journalisten bogstaveligt talt inviteres med ind på bagsædet sammen med politiker og spindoktor, hvor går så grænsen mellem, hvad der må dækkes og hvad der ikke må slippe ud. Hvordan influerer de indbyrdes relationer imellem politiker, spindoktor og journalist situationen?”

2

Journalistens roller og masker

Indsendt af Marina Chadayeva, fotograf

Om billedet skriver hun blandt andet:

Efter at være blevet distraheret af sine egne problemer og bekymringer, skal journalisten og fotojournalisten være i stand til – for en kort stund – at leve en anden persons liv og formidle menneskets følelser, humør og tilstand. 

Dommerpanelets begrundelse:

”Dette bidrag er konkurrencens bedste fotografiske billede. Samtidig ligger der gode tanker bag.
Dets styrke er, at det tolker frit på det stillede emne - og lykkes med det.
Det leger med masker og karakterer gennem spejlinger og silhuetter og skaber på den måde en fortælling om den moderne journalists mange roller.”

3

Med fødderne i den afghanske muld

Indsendt af Charlotte Aagaard, Journalistisk Fellow, SDU

Om billedet skriver hun blandt andet:

Ikke alt er digitalt i dag. Der er stadig en del journalister, som helst vil have rigtig menneskesnavs på fingrene - eller fødderne. Fotoet er taget på en af mine reportagerejser til Afghanistan, da jeg var ude i en landsby i Herat-provinsen for at  tale med bønderne om at dyrke opium eller lade være. Det er mig til højre.

Dommerpanelets begrundelse:

”Det er et meget stemningsfuldt billede, som også er flot rent kompositorisk. Farverne og nuancerne og nærheden får alt til at gå op i en højere enhed. Man kan næsten mærke mudderet mellem tæerne.
Det afspejler samtidig en tendens, som vi også så i flere af de andre indsendte bidrag; at journalistens måske vigtigste rolle er at kunne komme helt tæt på folk. 
Hvor mange andre billeder fra Afghanistan viser uniformer, kampvogne og død, er journalisten her helt tæt på rigtige mennesker. Og nok så væsentligt tager hun os også også helt tæt på den journalistiske praksis”.

Dommerpanelets generelle vurdering af de 61 bidrag

”Det er utroligt spændende, at få et indblik i, hvordan journalister opfatter deres rolle. Og også, hvordan ikke-journalister opfatter og fortolker rollen.

Der var mange gode bud og især blandt de 10 bedste var der kamp om at komme på medaljeskamlen.

Der var bud, som afspejlede den aktuelle, digitale virkelighed for journalister igennem arbejdet på platforme som iPad og Twitter. Men de manglede en visuel væsentlighed, som kunne trække dem op blandt vinderne. Andre bud var smukt, visuelt formidlet, men tolkede ikke på faget. Vi savnede generelt flere billeder, som illustrerer, hvordan dagligdagen og samarbejdet på redaktionerne foregår.

En interessant tendens var, at mange af de bidrag, som tolkede på faget, rent faktisk tolkede meget klassisk. Der er sket meget inden for faget i de senere år. Men man opfatter sig et langt stykke hen ad vejen stadig som den klassiske journalist i marken.”

 
 

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Portrait of designer @emilljungberg 
#portraits #light #dmjx
  • Portrait Of @mads.rahbek #skater #skateboard #redhair #cap #hoddie #hullet #copenhagen #dmjx
  • Spild af liv: At køre knap 7 timer i tog for 2 timers undervisning i Aarhus 🙄 #dsbdukankøremedos #dmjx #innovationliving #endeligfredag
  • Normalt er vi ikke fan af, at man tegner på væggene i Kurt Strandbar, men når det gælder guldkorn som dette tag, er det alligvel undskyldt.  I dag er det fredag og det betyder at vi skal drikke kolde bajere. Kom ned i baren kl. 14 og hyg! #fredagsbaren #dmjx #kurtstrandbar #kæmpeoffentlighed #jis #pådmjx #journohumor
  • Mød Carlo og Helena. Det italienske/svenske ægtepar er gået fra Toscana sammen med deres æsler. Og i går ramte de udkanten af Aarhus på deres vej til Sverige. 
De har kun brugt 500 euro, siden de forlod Italiens grænser. De banker nemlig på dørene på tilfældige gårde, når det er tid til sove for natten. Og sover helst samme sted som æslerne. Jeg fulgte dem en eftermiddag og aften i deres jagt efter ly for natten.
De bød endda på aftensmad. 
#dmjx #journalistik #denmark #reportage #journalist #aarhus
  • Portrait of Bue, My classmate and photo-buddy this week 📷
  • Skinhead inspired photo series 5/5 #skinhead #mirror #blackandwhite #tattoo #bald #copenhagen #dmjx
  • Portraits from my class this week