Service menu

200 sagsbehandlere på sprogkursus

En analyse som Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har lavet for Aarhus Kommune viser, at sproget i byrådspolitikernes materiale er alt for knudret. Nu har kommunen taget konsekvensen og sender 200 sagsbehandlere på kursus


- Det er i sagens natur helt afgørende, at vi som politikere har mulighed for at sætte os ordentligt ind i stoffet.

Sådan siger borgmester Jacob Bundsgaard efter at Aarhus Kommune har besluttet at bruge en kvart million kroner på at forbedre sproget i den enorme tekstmængde, som kommunens politikere skal læse inden byrådsmøderne.

 

- Jeg er helt overbevist om, at indforstået og knudret sprog er et generelt problem, som man ser i mange kommuner. Vi tager problemet meget alvorligt og har en klar ambition om at holde et løbende fokus på kommunikationen, siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard. Foto: Aarhus Kommune.

Beslutningen kommer efter at en analyse, som Danmarks Medie- og Journalisthøjskole lavede for kommunen tidligere på året, viste, at langt over halvdelen af teksterne, som skrives af kommunens sagsbehandlere, har et lixtal på over 55. Det defineres som meget svært akademisk sprog på lovtekstniveau.


Tvivl om konsekvenserne
4 ud af 10 af politikerne synes da også, at teksterne er svære eller meget svære at forstå, viser analysen. 2 ud af 3 påpeger, at konsekvenserne ikke fremgår tydeligt af teksterne.


- Vi tager undersøgelsen meget alvorligt. Borgerne har krav på klarhed om, hvad sagerne drejer sig om og skal have sikkerhed for, at vi ved, hvad vi beslutter. Vores ambition er, at der hurtigt sker forbedringer, og at vi holder et løbende fokus på kommunikationen, siger borgmester Bundsgaard.

Problem i mange kommuner
Aarhus Kommune er langt fra den eneste, hvor sprognørkleri truer den demokratiske proces. Det viser en større undersøgelse, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har udført til sin seneste udgave fra ultimo august. Under overskriften Politikerne aner ikke, hvad de stemmer om, afslører magasinet, at hver fjerde byrådspolitiker har stemt om en sag, uden at forstå dagsordensagen.

At det også står sløjt til i andre kommuner, overrasker ikke Jacob Bundsgaard.

- Jeg er helt overbevist om, at det her er et generelt problem. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger han.

Skal skrive effektivt og klart
Behovet for kortere og bedre tekster opstod da kommunen i starten af året digitaliserede byrådsmaterialet.
Udviklingskonsulent Karen Tambo fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, som har forestået samarbejdsprocessen, roser Aarhus Kommunes mod til at handle og glæder sig over, at 200 sagsbehandlere nu skal på et særligt udviklet kursus i at skrive mere effektivt og klart.

Hun understreger dog, at ét kursus alene ikke flytter bjerge, og påpeger ligesom Jacob Bundsgaard behovet for løbende at bevare fokus på god formidling.

Det sker i Aarhus Kommune blandt andet ved at inddrage administrationens chefgruppe samt ved at uddanne superbrugere, som kan fungere som sparringspartnere for sagsbehandlerne og fastholde deres fokus på godt og klart sprog.
Desuden sætter man i Aarhus en grænse for maksimal længde af indstillinger, ligesom der bliver krav om at skilte med lix-tallet på indstillingens forside.

- Viden om, hvordan man skriver en god tekst, kan spare meget tid både for den, der skriver og for dem, som skal læse. Derfor anbefaler vi alle kommuner at få efterprøvet, om deres embedsmænd gør det godt nok, siger Karen Tambo.

- Et af vores helt store ekspertiseområder er god formidling, og vi har stor erfaring med at gennemføre analyser og undervisning - også når det er i noget mindre skala end hos Aarhus Kommune, siger hun.

Læs beskrivelse af de fire skridt på vejen til bedre byrådsmateriale

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Photobooth fun 📸 #brussels #belgium #photo #photobooth #fun #friends #dmjx #blackwhite #travel #journolife
  • Team Trump er klar til den traditionsrige Barsport på @dmjx
#dmjx #dmjxrus #makedmjxgreatagain
  • #denmark #danemark #dinamarca #aarhus #DMJX #aarhus2017 #visitaarhus #aarhusguide  #explore #guide #instatraveling #igersdenmark #igersaarhus #kirstenkkester #storytelling #travel #traveling #travelgram #cold #night #solitude #silence #ig_captures #master_shots #livefolk #streetphotography #streetphoto #follow #followme #photooftheday
  • favorit sted 🌴 #dmjx #oldskool
  • Friday on top #dmjx #design #graphic #illustration #sketch #croquis #drawing
  • magasinlayout 🍿💯 #dmjx #yndlingsopgave
  • Journalistspire 📽👍 #dmjx
  • ⚪️⚫️#portrait #beautiful @nathalieprieme #swing #london #zebrastripes #canon #dmjx