I gang med datajournalistik

Digitale medier har gjort det lettere end nogensinde at formidle data på en letforståelig måde. Lær hvordan du finder de rigtige tal og forvandler dem til visuelle historier, dine brugere vil elske.

Lær at bruge data i dine historier
Journalistik og kommunikation bliver i stadig højere grad baseret på fakta: Data.

Brug af data, blandt andet i infografik, kræver dog nogle nye færdigheder, som du kan lære på dette kursus. 

Supplér din historie med grafik eller tabel
For at kunne håndtere, bearbejde og anvende data, må du nødvendigvis kunne bruge Excel. 

Hvis du aldrig helt har forstået dette fantastiske værktøj, eller har glemt hvordan du gør, får du her en grundlæggende indføring i brug af Excel, så du kan analysere data og statistik for at finde historier, tjekke fakta og understøtte din igangværende research. 

Du lærer også at visualisere dit datamateriale og på den måde supplere din historie med visuelle elementer som grafikker og tabeller. 

Få masser af nye ideer
Når du selv kan hente og bearbejde data, åbner der sig en ny journalistisk verden. Vi kan næsten garantere, at du tager hjem fra kurset med ideer til konkrete historier.

Med Excel i bagagen gennemgår vi nogle metoder til at udnytte mulighederne i Big Data – de store mængder af data, som er frit tilgængelige og bare venter på at blive anvendt i journalistikken. Hvis du skal i gang med Big Data, er det nærmest ikke til at komme uden om Excel som det grundlæggende værktøj.

Anvendelse af Excel er også forudsætningen for at få det fulde udbytte af (gratis) programmer, der kan omsætte informationer til interaktive grafikker og kort på nettet. På kurset introducerer vi også de muligheder for dig.

På kurset lærer du at: 

 • forstå hvad data er og hvordan de kan gøre dine historier stærkere
 • anvende Excel som redskab til bearbejdning af data
 • udvikle historieideer på basis af datamateriale
 • kvalitetssikre data og de konklusioner du træffer på basis af dem

Hvem bør deltage i kurset? 
Journalister og kommunikatører som ønsker at styrke historierne med inddragelse af data, for eksempel i form af grafiske elementer.  

Hvordan foregår undervisningen?
Kurset er bygget op med et kort e-læringsforløb efterfulgt af to kursusdage.

E-læringsforløbet ligger, før vi ses til to kursusdage. Du guides igennem fem opgaver og får på den måde kendskab til de grundlæggende funktioner i excel. Der vil være online-oplæg, vejledningsvideoer og supportfunktion undervejs. 

E-læringsforløbet er et gennemtestet koncept, og vi kan garantere dig, at det er let at forstå og gå i gang med. En af fordelene er, at du kan lave lektionerne i dit eget tempo, samtidig med, at du kan hente hjælp, hvis du har brug for det.

For en ikke-trænet Excel-bruger vil e-læringsforløbet kunne klares på cirka en dags indsats. 

Prisen omfatter
Prisen dækker forplejning på undervisningsdagene.

På kurset møder du

Kresten Roland Johansen

Underviser i kvantitative metoder på DMJX. Forfatter til "En ny undersøgelse viser - eller gør den?". Har tidligere arbejdet hos Dicar - Center for Analytisk Journalistik.

Profil

Jan Dyberg Larsen

Lektor, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Uddannet journalist. Har de seneste ti år undervist i kvantitative metoder på Journalistuddannelsen, herunder brug af Excel. 

Profil

I tilfælde af afbud
Du kan selvfølgelig komme i en situation, hvor du må melde afbud.

Læs mere om regler for framelding.

Virksomhedskursus?

Er i flere medarbejdere i virksomheden, der ønsker at deltage på samme kursus? Så kan vi lave et kursus specielt til jer. De fleste af vores kurser kan skræddersys, så de tager udgangspunkt i jeres virksomheds behov. Kontakt os og hør nærmere om mulighederne.

Kontakt os

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

 • Jonas and the fish 🐟
 • 🎥🎬⭐️ #lights #camera #action #onset #videoproduction #internship #media #production #dmjx #vj #tvm #filmbyen
 • Sketches for danish entrepreneurship awards 2017, comparing styles, #danishentrepreneurship #danishentrepreneurshipaward #danishdesign #graphicdesign #dmjx #posters
 • Inden læsningen går i gang, skal vi lige have det godt. 🤣💃🏻😇🙆🏼‍♂️🍰🍩 #studielivet #stillgoingstrong #kommunikation #dmjx #seriousbussniess #butfirst #kanelsnegle #fastelavnsboller #fråderen #frås #jatak #deterjoonsdag #kage #godtforsjælen #komm17
 • #takeover vi i Erhvervsgruppen har vores første arrangement i det her semester, i dag 😁 Og vi har indgået et samarbejde med de skønne mennesker fra Arts karriere 🙏 Her kan I se den næste times program 🤗
.
.
.
#studenterhusaarhus #shaarhus #studhusaarhus #studerendeiaarhus #studentinaarhus #mitstudenterhus #yourniversity #austudieliv #dmjx #viauniversitycollege #viadk #aams #eaaadk #frivilligtarbejde #mitaarhus #aarhus
 • My life has been invaded by TV #tvtvtvtv #journolyf #dmjx
 • This week's #brutalism fix at #dmjx
 • Sult af Knut Hamsun - Bogcover