Aarhus 2016: Pres på Norden

Tre ugers tour de force med fokus på Nordens forhold til Europa – og de digitale mediers fordele, når dette forhold skal afdækkes - Sæt kryds i kalenderen 22. oktober-12. november 2016 DEADLINE 4. JUNI - HØR OM ENKELTE RESTPLADSER HOS AL@DMJX.DK

Moderne nordiske journalister forventes at gennemskue komplicerede tvær-nationale problemstillinger - og mestre de mest brugte sociale medier professionelt.

Begge dele skærpes på dette ambitiøse og hektiske forløb på tre uger.

En journalist fra  Norge skrev efter kurset i 2015:

“En inspirerande resa av hög kvalité. Intressant, brett, effektivt och roligt. Alla nordiska journalister borde få gå en kurs som den här.”

Hun var ikke ene om den mening – kursets 14 deltagere fra hele Norden gav i gennemsnit kurset 4,1 på en skala, hvor 5 var bedst.

Hør deltagernes vurdering her!

På “Aarhus 2016: Pres på Norden” får du bedre styr på din rolle på og med de sociale medier – og samtidig befinder du dig på et tre ugers intensivt kurs med ruten Reykjavik-København-Bruxelles- med næsen i et nordisk-internationalt spor.

Du får eksklusiv adgang til politikere, meningsdannere, eksperter og kolleger, imens du arbejder på sociale medier med nyheder og indsigt, som erhverves under kurset.

Nordisk kultur granskes med Island som eksempel - og hurtigt går vi med sociale medier og oplæg i gang med at orientere os i det moderne Norden og dets udfordringer - via bl.a. Nordisk Råds sessioner i København og besøg i de nordiske indsatser i Bruxelles med fokus på EU.

Få meget mere info her.

Først webinar - så i gang
Inden kurset introduceres deltagerne til professional brug af sociale medier på to webinarer af en af Danmarks førende eksperter de digitale værktøjer, Kristian Strøbech – formentlig Twitter, Facebook og Tweetdeck.

De digitale værkstøjer udgør nye chancer for at profilere dig professionelt og gør dig i stand til at researche, overvåge og formidle politiske debatter, beslutningsprocesser og sessioner, om de foregår i Europa-parlamentet i Bruxelles, dit nationale eller på Nordisk Råds sessioner i København.

Læs mere nedenfor og læs mere på Nordisk Journalistcenters hjemmeside www.njc.dk eller direkte på dette link: Aarhus 2016: Pres på Norden

Kursussprog er skandinavisk
Kursussproget er så vidt muligt skandinavisk (vi kalder det blandinavisk).

Dansk-undervisning for finske deltagere før kursusstart
Finske deltagere tilbydes et to-dages dansk-kursus i Helsingfors inden kursusstart i samarbejde med Nordisk Kulturinstitut.

Kursusafgiften dækker:

 • Hotelværelse med morgenmad i Reykjavik, København og Bruxelles.
   
 • Mad i Reykjavik mandag-torsdag samt måltider i forbindelse med kursets arrangementer i København og Bruxelles.
   
 • Rejse- og hoteludgifter på studierejser.

Deltagerne betaler selv:

 • Rejseomkostninger til Københavns lufthavn ved kursusstart.
   
 • Rejseomkostninger fra Københavns lufthavn ved kursusafslutning.
   
 • Rejseforsikring som gælder for ophold og alle rejser.
   
 • Weekendmåltider (inklusiv fredag).
   
 • Måltider, når gruppen er på rejse, men nogle måltider integreres i programmet og bliver derfor betalt af kurset.

Kollektive aftaler:
De nordiske landes kollektive aftaler giver generelt ret til fri med løn ved kursusdeltagelse.
I nogle aftaler nævnes Nordisk Journalistcenters hovedkursus særskilt, i andre aftaler er det sædvane, at journalister får fri til dette formål. Du må selv undersøge disse støttemuligheder.

Stipendier:
I Sverige, Finland og Island dækker de respektive journalistforbund efter ansøgning medlemmers kursusafgift eller dele deraf.

I Norge er det muligt at søge Studiepermisjonsordningen, som i flere tilfælde har ydet støtte til kursusafgift.

Interesserede danske kollegaer kan kontakte Dansk Journalistforbund og søge information om ordninger for fastansatte, freelancere og arbejdsledige.

På enkelte redaktioner findes lokale aftaler om støtte til videreuddannelse. Det kan derfor betale sig at høre hos den tillidsvalgte, før du sender din ansøgning.

Medarbejdere omfattet af Pressens Uddannelsesfond kan søge oplysning om medfinansiering af kurset. Pressens Uddannelsesfonds ansøgningsskemaer.

Rejseruten er (med forbehold for ændringer):

Tidsplan "Aarhus 2016: Pres på Norden” 22. oktober-12. november 2016

Kurset løber 22. oktober-12. november 2016  - med webinar intro i oktober 2016:

7. oktober kl. 10:45-12:00 (dansk tid):

Webinar 1 "Professionel profil på Facebook, Twitter m.m.

11. oktober kl. 10:45-12:00 (dansk tid):

Webinar 2 "SoMe som journalistisk værktøj"

Webinar er intro til kursets digitale platforme med en lille start-opgave (underviser Kristian Strøbech, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole). Du vil i god tid inden webinaret modtage et link til webinaret via din email-adresse.

 

 

22.-29. oktober REYKJAVIK, ISLAND:

De elektroniske mediers fordele for moderne nordiske journalister. Bliv mere struktureret som bruger af Twitter, Hootsuite, Storify og Facebook.

Introduktion til de nordiske samfund og deres udfordring i et nyvalgt Europa og med et nyvalgt Europa-parlament. Reykjavik er samtidig hjemsted for et af Nordens mest interessante kulturelle smeltedigler – samt er hjemsted for den næsten vulkaniske nedsmeltning af en nordisk økonomi – en fase, som islændingene syntes at have overlevet til topkarakter.

Undervisningssted: Hotel centralt i  Reykjavik.

 

 

29. oktober-5. november KØBENHAVN, DANMARK:

Nordisk Råds session samler de nordiske politikere – men giver det mening med et nordisk fællesskab? Politikerne skal overfor kursisterne stå på mål for deres synspunkter og det faktum, at det nordiske fællesskab koster næsten 1 mia. DKK om året.

Dele af ugen i København gennemføres i samarbejde med Nordisk Ministerråds Kommunikationsafdeling.

Andre programpunkter:

Debatmøde med Hilde Sandvik, debat- og kulturredaktør på Bergens Tidende

Den nye forhold til Rusland - oplæg og diskussion med Malcolm Dixelius (S), mangeårig korrespondent i Moskva, filminstruktør og forfatter.

Mediebesøg i København

 

5.-12. november BRUXELLES, BELGIEN:

Europaparlamentet, EU-kommission, nordiske repræsentationer – nationale og regionale – samt lobbyister og NATO vil falde på plads som håndgribelige størrelser i Bruxelles, Europas politiske hovedstad.

Her møder kursisterne nordiske kolleger og politikere for at få svar på spørgsmålet: Hvordan høres den nordiske stemme i den europæiske udfordring med flygtninge-strømme, terror, økonomiske skandaler og en ny kold epoke mellem Rusland og Europa/Norden?

Hvordan kan vi som online-journalister monitorere og nyheds-dække dette system i offentlighedens tjeneste? Hvordan er Europaparlamentets afdeling for sociale medier gearet til at servicere også nordiske reportere?

Kurset møder nordiske toppolitikere, analytikere, internationale reportere med mulighed for at skabe varige netværk.

ANSØGNINGSFRIST 4. JUNI 2016 (HØR OM ENKELTE RESTPLADSER HOS al@dmjx.dk)

 

PRIS: 30.000 DKK

Aarhus-kurset – også kaldet Nordisk Journalistkursus og hovedkurset – har været gennemført hvert år siden 1958 som et uafhængigt efteruddannnelsestilbud til nordiske journalister for at sikre, at pressen har en indgående indsigt og netværk i Norden. Kurset støttes af Nordisk Ministerråd men betales primært af deltagernes kursusafgift på 30.000 DKK samt støtte fra nationale presseorganisationer.

Flere nordiske lande tilbyde via fagforbund og udgiverforeninger støtte til kurset - undersøg selv disse muligheder - spørg evt. tidligere deltagere om råd.

 
 

På kurset møder du

Anders Lange

Journalist og kursusleder. Har arbejdet som kulturreporter for Morgenavisen Jyllands-Posten (1996-2007) og Aarhus Stiftstidende (1985-1996). Underviser i Journalistisk Formidling på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Det Jyske Musikkonservatorium. Har arbejdet med nordiske kurser for Nordisk Journalistcenter siden 1995. Har det daglige ansvar for NJC.

Profil

John Frølich

Journalist siden 1980. EU-kurser og seminarer ved DJE/Update gennem mere end 10 år. Tidl. journalist ved Kolding Folkeblad, Ritzaus Bureau og Danmarks Radio. EU-reporter med basis i Bruxelles i år 2000. Nu lektor i journalistik ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og ekspert i EU.

Profil

Sigrun Stefansdottir

Dr. i journalistik. Professor ved Akureyri Universitet, Island. Tidligere programchef for den islandske radiostation RUVs to radiokanaler og TV. Tidligere rektor ved Nordisk Journalistcenter og informasjonschef for Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd.

Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

 • Jeg bliver nødt til at dele et billede, Emma allerede har delt. Men prøv lige at se, hvor glade vi er. #sæk#dmjx#dmjxe16#dmjxrus
 • Sif 🌬 | #portrait #dmjx #hair
 • Luna and Bjørn, probably the loveliest couple I know. Part of my visual project at #dmjx #makingout #love #blackandwhite #kissing
 • Afprøvede ny teknik i går og tænkte på, hvor mentalt hårdt det er at studere med så mange dygtige smukke mennesker, så man må bare blive ved og knokle på 🌸✨ #dmjx #danmarksmedieogjournalisthøjskole #grafiskdesign #graphicdesign #illustrator #photoshop #justkeeptrying #amaliespens
 • Barsport var en fest #dengyldnefustage #konkurrencer #øløløl #trump #rednecks #teamryge #dejligemennesker #dmjx
 • Så kører toget #synopsis til afgangsprojekt i #diplomuddannelse i #socialmediamanagement er afleveret - målstreg i sigte efter tre års arbejde #diploma #efteruddannelse #DMJX
 • Photobooth fun 📸 #brussels #belgium #photo #photobooth #fun #friends #dmjx #blackwhite #travel #journolife
 • Team Trump er klar til den traditionsrige Barsport på @dmjx
#dmjx #dmjxrus #makedmjxgreatagain