Den journalistiske førstehjælpskasse for gymnasielærere

Med oplæg og masser af konkrete øvelser klæder vi gymnasielærere på til at undervise deres elever i journalistisk sprog og den aktuelle medieudvikling.

Aflur, hvordan journalisterne formidler effektivt og gribende, og giv gymnasieleverne de samme redskaber til at forbedre sprog i deres afleveringer og rapporter. Få samtidig indblik i, hvordan den teknologiske udvikling med bl.a. sociale og mobile medier påvirker nyhedsflowet og vores brug af nyheder.

På dette kursus får du som gymnasie- og hf-underviser indsigt i, hvordan journalister arbejder konkret med sproget i forskellige genrer. Du og dine kolleger får samtidig overblik over det nyeste inden for nyhedsjournalistik, så I kan kvalificere jeres undervisning i sprog og medier.

Kursusdagen veksler mellem oplæg, diskussioner og konkrete øvelser, som vi afprøver og diskuterer. Dermed kan I selv tilpasse oplæg og øvelser og bruge dem, når I underviser i medier, sprog og formidling.

Vi kommer ind på, hvordan journalister vinkler historier, og I får konkrete redskaber inden for vinkling og effektiv nyhedsformidling. Undervejs gennemgår vi en række kendetegn ved det journalistiske sprog: aktivt, varieret, konkret, letlæseligt, billedskabende, stramt, sammenhængende. Og vi gennemgår øvelser, som hjælper jeres elever til at arbejde hen imod et mere journalistisk sprog.

Kurset starter i moderne nyhedsjournalistik. Vi følger gennem konkrete eksempler nyhedsflowet inden for det enkelte mediehus og udviklingen af den journalistiske historie i det brede mediebillede. Hvordan udvikler og versionerer medierne en nyhed til de forskellige platforme – web, tv, avis, radio? Resten af dagen arbejder vi gennem konkrete eksempler og øvelser med journalistisk sprog

Dermed tilgodeser kurset flere af de behov, som gymnasieundervisere har. I får både det perspektiverende indblik i nyhedsjournalistikken lige nu og konkret erfaring med journalistisk sprog.

På dette kursus får I:

 • indblik i mediernes nyhedskriterier, nyhedsflow og medieudviklingen nu og fremover
 • viden om journalistisk fortælleteknik – et kig ned i journalisternes sproglige værkstøjskasse
 • litteratur, idéer og konkrete øvelser til jeres egen undervisning i medier og sprog

Målgruppe
Kurset er målrettet gymnasielærere i dansk og mediefag, der vil følge med i medieudviklingen og udvikle deres undervisning i journalistik og medier. Tag af sted hele faggruppen og få et fælles input.

Arbejdsform
Undervisningen veksler mellem oplæg, diskussion og øvelser. Vi fokuserer på indhold og øvelser, som I kan bruge i egen undervisning. Generelt arbejder vi på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole med praksisnær undervisning, hvor vi aktiverer deltagerne gennem dialog og øvelser.

Pris
Deltagergebyret er 2.500 kr. + moms per person. Minimum 12 deltagere. Som udgangspunkt afholdes kurset som én-dags kursus hos jer.

Prisen dækker forberedende telefonmøde, planlægning, afvikling af kursus samt materialer og evt. undervisertransport.

Hvis I ønsker at afholde kurset på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, tillægges 445 kr. + moms per deltager for forplejning og lokale.

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

 • Louise🌹
.
.
#prakkerliv #dmjx #dmjxphoto #portrait #photooftheday #politiken #red
 • Min onsdag var en fornøjelse. Min favoritkvinde kom forbi med kage og brød. Hun var glad, for hendes yngste afkom er stadig i live og har mere sul på kroppen end længe #dmjx #denfjerdestatsmagt #morsdreng #briancon
 • We were caught in the rain, but it's ok, cause we got some cool photos ☔
 • Football goals at Ipanema Beach. #rio #football #football_brazil #soccergoals #praiadeipanema #ipanemabeach #night #greenlandphoto #green #leica #dmjxphoto #dmjx #leicamp240 #leicam240 #travel #brasil #brazil #leicabrasil #landscapephotography #beachscape @christiansolbeck
 • A star caught at birth, beyond the fabric of time.
 • Fra burhøns til burgris - og Lukas Grahaam 🐣🐷 På kommunikationsuddannelsen skal vi i praktik to gange af seks måneder. I foråret var jeg hos @dyrenesbeskyttelse, hvor jeg lavede kampagner og meget andet. Især én kampagne fik nationalt fokus, da vi forsøgte at rebrande den konventionelle gris som #burgris - en betegnelse, som drager paralleler til burhøns' elendige forhold, som desværre også gør sig gældende for mange af de danske grise. Det var vildt spændende at lave strategien og udførslen af kampagnen - og endnu federe at den havde så stor succes med 33.000 underskrifter, ministersamråd og senest da Lukas Graham af egen vilje blandede sig markant i debatten 🐷🎉 Jeg kan klart anbefale at søge praktik hos en NGO, hvor det er den gode sag, og ikke finansielle interesser, der er i fokus 🖒 #dmjx #dmjxminuge @danielhjepsen
 • Fis og ballade 💥💨 Jeg har haft fornøjelsen af at være rusvært/tutor alle tre år på uddannelsen, de sidste to år som formand - og det har været en kæmpe succes! Jeg ku' sige, at jeg har gjort det for at lære 157 potentielt kommende kollegaer at kende, udvide mit netværk og bla bla, men i virkeligheden har jeg bare gjort det for at danse solen tynd, ha' det sjovt og give de nye nogle fede oplevelser - det har jeg selv haft, især takket være mine 13 dejlige medrusværter! 🎉❤ ...desværre blev vores gruppebillede ødelagt, da for meget alkohol åbenbart går lige i tarmene 😬😷 #dmjx #dmjxminuge #forlækkertiluni @danielhjepsen
 • Watch This Face by @sebastiantthorsted