Står du foran de forkerte døre?

Hvis ikke journalister vil være brikker i et magtspil, som styres af embedsmænd, interesseorganisationer og spindoktorer, må vi kende deres strategier, matche deres træk og stå foran de døre, hvor magtkuglerne støbes. 

Troels Mylenberg, som i foråret underviser på kurset ’Bag magten’, giver her en række råd til, hvordan vi bliver bedre til at agere i magtlandskabet. 

Troels Mylenberg.
af Dan Hansen d. 5.07.2016 i Viden

Kære journalist,

Har du noteret dig, at antallet af kommunikationsfolk i din kommune (med stor sandsynlighed) er større end den lokalredaktion, som dækker området? Bemærket, at din indbakke oftere overdænges af gode historier, undersøgelser og analyser fra organisationer som KL, Danmarks Lærerforening og Ældresagen. Og oplevet, at vejen til de politiske kilder oftere går gennem en horde af embedsmænd, kommunikatører og spindoktorer?

Vi kan lige så godt vænne os til de mange aktører, som står i kø for at trække i trådene i den offentlige debat og den politiske verden. Men hvis vi ikke vil lade os føre som marionetdukker, må vi tænke i smarte modtræk, mener chefredaktør og politisk kommentator, Troels Mylenberg.

- Hundredvis af aktører arbejder for at styre og påvirke budskaber – blandt andet gennem medierne – og andre bruger kræfter på at arbejde imod vores interesser om at afdække historier. Derfor må vi være bedre til at navigere igennem magtlandskabet. Hvis vi samtidig skal matche alle disse aktører, kræver det at vi ved, hvem vi har med at gøre og forstår deres arbejdsmetoder og motiver, siger han.

Vi skal følge magten
Ifølge Troels Mylenberg er det nødvendigt at skaffe sig viden om, hvordan magtapparatet fungerer og at bruge de rigtige værktøjer til at skille det ad.
Vi skal dels være dygtigere til at opsøge de rigtige kilder, dels være skarpere til at afkode aktørernes interesser.

- Vi har på det seneste set en række sager, der viser, hvor magtfulde og indflydelsesrige embedsmænd kan være. Det er vigtigt, at vi lærer af de sager og forsøger at følge magten. Vi kan godt have en tendens til at stå inde på Christiansborg med mikrofonen i hovedet på skatteministeren, mens tingene besluttes ovre i skatteministeriet. Hvis vi ikke kender og forstår magtspillet, risikerer vi at stå foran de forkerte døre, og det har vi hverken tid eller råd til, siger han.

Skærp sporingssansen
Helt afgørende er det samtidig, at vi kan gennemskue og afvæbne de mange budskaber, som tænketanke, myndigheder, interesseorganisationer og kommunikatører oversvømmer os med.

- KL, for bare at tage et eksempel, har enorme muskler. De har egne medierkanaler, laver egne analyser osv. Interessenter og organisationer serverer dagligt historier, undersøgelser og tal, som er interessante og veldokumenterede, og umiddelbart ligger lige til højrebenet. Men nogle gange er der en endnu bedre historie, hvis vi vender os om skærper sporingssansen. Hvis vi bare skriver om det, andre vil have os til at skrive, bliver vi ligegyldige. Og det betyder i sidste ende, at vi ikke tjener offentlighedens interesser, og at ingen vil betale for vores arbejde, siger Mylenberg.

Værktøjer og ideer til historier
kurset Bag magten, hvor Troels Mylenberg underviser sammen med JP’s Orla Borg 3 dage i efteråret, vil deltagerne få en masse redskaber og komme helt tæt på centrale personer og organisationer, som støber magtkuglerne.

Samtidig lover underviserne, at kursister får mindst en håndfuld ideer med hjem til historier, som på offentlighedens vegne går dybere bag magten.

Allerede her kan du få nogle af Troels Mylenbergs quick tips, der kan ruste dig til at komme bag magten:

1 Vær (mere) opmærksom på afsenderens interesser
Hold dig orienteret i, hvad organisationer og myndigheder egentlig kommunikerer. Hvis KL skriver om en analyse (de selv har fået lavet) om tilfredshed i ældreplejen, så stil dig selv spørgsmål som: Hvorfor gør de det? Hvad er deres interesse? Hvorfor gør det det lige nu?

2 Orientér dig imod tal
Tal og statistikker er altid interessante. Også dem, der ikke fremhæves. Hvad står der med småt. Hvad står der ikke. Hvilken interesse har nogen i at vise netop disse tal?

3 Lur kilderne af på de sociale medier
Sociale medier er meget anvendelige – hvis man bruger dem til noget fornuftigt.

Hvis du følger magtmennesker kan du ofte se, hvilke interesser, de har, og hvilken retning, de arbejder i. Man kan læse utroligt meget mellem linjerne – også selv om der kun er 140 tegn.

4 Læs mere
Vi har travlt. Men vi er nødt til at prioritere at læse mere – og blive klogere på det der foregår omkring os!!!

5 Lån fra andre medier
Du behøver ikke at opfinde den dybe tallerken selv hver eneste gang. Andre medier har vinkler eller historier, som er interessante og værd at undre sig over. Brug dem som afsæt til at komme et skridt eller to dybere.

6 Skab (nye) relationer og netværk
Udvid dit netværk og skab nye relationer til folk, som forstår – og vil hjælpe dig med at gennemskue - magtstrukturerne. Det kræver noget arbejde her og nu, men er guld værd i længden.

Kategori:  Viden

Forfatter

Dan Hansen
Presseansvarlig på DMJX. Journalist med sidefag i dansk. Skriver om kommunikation, medier, journalistik og sprog. Har tidligere arbejdet med videnskabsformidling, livsstilsjournalistik og som bladredaktør.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Jeg har lavet en #praktikplads 🎉 Er en træt og glad #journalistinthemaking 👍 #ikkemerepanik #dmjx #journolife #prakker
  • I denne uge har vi organisationsteori, og i øjeblikket har vi om ledelse. I går havde vi besøg af en professor fra Canada, der holdte et oplæg om intern kommunikation. Men i dag har vi fri(!), og jeg bruger tiden på at høre Fleetwood Mac, spise snacks og læse lektierne til i morgen om strategier til forandring af organisationer📖 #DMJX #DMJXminuge @mrevereth
  • Crowdfunding - er det noget for dig?
Uanset om du har smidt penge efter frugt på Fejø, græsmælk i Thise eller bare synes, at crowdfunding er interessant, skal du følge med i et projekt, som jeg og to andre journaliststuderende er i gang med. Vi arbejder på at finde ud af, hvorfor folk støtter crowdfundingprojekter, og hvad de får ud af det.
Hvis du vil vide mere og følge med i projektet, skal du besøge vores side på Facebook: "Crowdfunding - fra forbruger til medbruger" ☺ 
#crowdfunding #crowdfundingdk #kickstarter #booomerang #booomerangdk #danmark #dmjx #journalist #journalistik #facebook #følgmed
  • Animation i after effects ~ postkort fra ID #dmjx #dmjxid1619
  • A shot from last night. Linh is wearing my tuxedo and a traditional japanese Sakiori Han Obi. #styledbyme #photography #asian #geisha #sakiori #han #obi #japanese #tuxedo #fashion #girl #dmjx
  • Animation af cirkel ~ 5 sek @ dmjx ⏺️#dmjx #dmjxid1619
  • Der sker ikke så meget spændende i disse dage. Lige nu handler det meste om at få skrevet vores bachelorprojekt, så vi forhåbentligt er færdiguddannet om under to måneder! 😄
  • Når jeg ikke sidder opstillet på en af skolens trapper eller er til undervisning, skriver jeg artikler om arkitektur for @iboligendk. Som en overspringshandling fra artikelskrivningen er her et æstetisk forsøg på at forevige det. I virkeligheden er skriveprocessen nok en del mere rodet og flyvsk end her præsenteret 📝 #DMJX #DMJXminuge @mrevereth