Snyd din hjerne, og slip for at stresse med dine tekster helt op til deadline

Download et gratis kapitel fra Mikkel Hvids bog "Skriv! - Gode tekster er lette at skrive", og få en enkel planlægningsmetode, som kan hjælpe dig med at komme i gang i ordentlig tid, arbejde effektivt og gå hjem tidligere end dine stressede kolleger. 

af Mikkel Hvid d. 13.09.2016 i Viden

Når deadline presser sig på
Begynder du først at skrive helt op til deadline? Driver du også formålsløst rundt, indtil du ikke KAN udsætte det længere, og sætter dig ned og skriver i en rasende fart med det ene øje på uret?

”Sådan skriver jeg bedst”, siger du måske til dig selv. Eller ”sådan arbejder alle journalister jo”.

Men det er ikke bare spild af den tid der går, indtil du tager dig sammen og går i gang. Det er også usundt at skrive i sådan et stresset rush.

Din hjerne skal forstå fordelen
Hvis du vil ændre din måde at skrive på, så du ikke altid behøver sidde og stresse med dine tekster i sidste øjeblik, skal du forstå hvordan din hjerne fungerer.

Når din hjerne den får besked på at skrive en artikel, spørger den sig selv: ”Hvad får jeg ud af det?”

Og hvis der er lang tid til deadline, lyder svaret. ”Intet. Ikke en skid.”

Men hvis du er helt tæt på deadline lyder svaret sådan her: ”Ved du hvad, kammerat, hvis du ikke snart tager dig sammen og skriver den her artikel i en fandens fart, bliver du fyret, du går ned i løn, mister din sociale anseelse og så videre. Hvis du til gengæld skriver nu, bevarer du alle dine fordele.”

Væk fra negativ motivation
De fleste journalister og skribenter skriver for at undgå katastrofen – man kan sige de er ”væk fra-motiverede”. Væk fra-motivation er meget stærk og fokuseret, men den er også meget stressende.

Hvis du vil undgå at sidde med tungen ud af halsen og slås med teksten til sidste sekund, skal du bruge hjernens naturlige planlægningsmetode til at opbygge en tydelig og meget markant ”hen imod-motivation”– som afløsning for den negative væk fra-motivation.

I bogen ”Skriv! - Gode tekster er lette at skrive gennemgår Mikkel Hvid en plan for, hvordan du kan fjerne det deadlinepres og den meget usunde arbejdsstil, som mange skribenter har.

 1. Identificer formålet
  Find ud af hvilke positive, gode ting du vil få ud af at blive færdig i god tid inden deadline.
   
 2. Forestil dig resultatet
  Tegn et tydeligt billede af, hvordan det vil være at nå dit mål. Og hold dig ikke tilbage. Det er vigtigt, at du gør visionen virkeligt positiv og smuk, for der skal meget til for at overbevise dig selv om, at det er en god ide at arbejde før, det er absolut nødvendigt. I begyndelsen strider det nemlig mod alt hvad du er vant til og har lært igennem hele dit liv.
   
 3. Brainstorm
  Notér alle de enkelte handlinger, som skal gennemføres, for at du kan nå dit mål.
   
 4. Organisér
  Prioritér de forskellige opgaver, så de kommer i den rigtige rækkefølge
   
 5. Tag det første skridt
  Start med den første opgave på listen.

Gratis kapitel af bogen ”Skriv!”
På flere af vores skrivekurser kommer du i Mikkel Hvids yderst kyndige skrivehænder. Ud over at undervise og rådgive, skriver han naturligvis også selv, og vi har fået lov til at forære et gratis kapitel af bogen ”Skriv!”.

Download kapitlet ”Tjeklister og redskaber, der gør din tekst bedre” (PDF)

Her får du blandt andet en tjekliste, der kan hjælpe dig med at diagnosticere og helbrede problemer i en tekst, og en række spørgsmål, der kan hjælpe dig i revisionsfasen.

Læs mere om Mikkel Hvids kursus "Analytisk formidling: Gør det svære nemt at forstå".

Læs mere og køb bogen "Skriv! - Gode tekster er lette at skrive"

Kategori:  Viden

Forfatter

Mikkel Hvid
Freelancejournalist. Cand.mag. i dansk og idehistorie, journalist på Skagens Avis og derefter freelance. Underviser i og skriver bøger om skrivepædagogik, journalistik sprog og fortællende journalistik, coacher i bladudviklingsprojekter og karriereudvikling.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

 • Jeg har lavet en #praktikplads 🎉 Er en træt og glad #journalistinthemaking 👍 #ikkemerepanik #dmjx #journolife #prakker
 • I denne uge har vi organisationsteori, og i øjeblikket har vi om ledelse. I går havde vi besøg af en professor fra Canada, der holdte et oplæg om intern kommunikation. Men i dag har vi fri(!), og jeg bruger tiden på at høre Fleetwood Mac, spise snacks og læse lektierne til i morgen om strategier til forandring af organisationer📖 #DMJX #DMJXminuge @mrevereth
 • Crowdfunding - er det noget for dig?
Uanset om du har smidt penge efter frugt på Fejø, græsmælk i Thise eller bare synes, at crowdfunding er interessant, skal du følge med i et projekt, som jeg og to andre journaliststuderende er i gang med. Vi arbejder på at finde ud af, hvorfor folk støtter crowdfundingprojekter, og hvad de får ud af det.
Hvis du vil vide mere og følge med i projektet, skal du besøge vores side på Facebook: "Crowdfunding - fra forbruger til medbruger" ☺ 
#crowdfunding #crowdfundingdk #kickstarter #booomerang #booomerangdk #danmark #dmjx #journalist #journalistik #facebook #følgmed
 • Animation i after effects ~ postkort fra ID #dmjx #dmjxid1619
 • A shot from last night. Linh is wearing my tuxedo and a traditional japanese Sakiori Han Obi. #styledbyme #photography #asian #geisha #sakiori #han #obi #japanese #tuxedo #fashion #girl #dmjx
 • Animation af cirkel ~ 5 sek @ dmjx ⏺️#dmjx #dmjxid1619
 • Der sker ikke så meget spændende i disse dage. Lige nu handler det meste om at få skrevet vores bachelorprojekt, så vi forhåbentligt er færdiguddannet om under to måneder! 😄
 • Når jeg ikke sidder opstillet på en af skolens trapper eller er til undervisning, skriver jeg artikler om arkitektur for @iboligendk. Som en overspringshandling fra artikelskrivningen er her et æstetisk forsøg på at forevige det. I virkeligheden er skriveprocessen nok en del mere rodet og flyvsk end her præsenteret 📝 #DMJX #DMJXminuge @mrevereth