Snyd din hjerne, og slip for at stresse med dine tekster helt op til deadline

Download et gratis kapitel fra Mikkel Hvids bog "Skriv! - Gode tekster er lette at skrive", og få en enkel planlægningsmetode, som kan hjælpe dig med at komme i gang i ordentlig tid, arbejde effektivt og gå hjem tidligere end dine stressede kolleger. 

af Mikkel Hvid d. 13.09.2016 i Viden

Når deadline presser sig på
Begynder du først at skrive helt op til deadline? Driver du også formålsløst rundt, indtil du ikke KAN udsætte det længere, og sætter dig ned og skriver i en rasende fart med det ene øje på uret?

”Sådan skriver jeg bedst”, siger du måske til dig selv. Eller ”sådan arbejder alle journalister jo”.

Men det er ikke bare spild af den tid der går, indtil du tager dig sammen og går i gang. Det er også usundt at skrive i sådan et stresset rush.

Din hjerne skal forstå fordelen
Hvis du vil ændre din måde at skrive på, så du ikke altid behøver sidde og stresse med dine tekster i sidste øjeblik, skal du forstå hvordan din hjerne fungerer.

Når din hjerne den får besked på at skrive en artikel, spørger den sig selv: ”Hvad får jeg ud af det?”

Og hvis der er lang tid til deadline, lyder svaret. ”Intet. Ikke en skid.”

Men hvis du er helt tæt på deadline lyder svaret sådan her: ”Ved du hvad, kammerat, hvis du ikke snart tager dig sammen og skriver den her artikel i en fandens fart, bliver du fyret, du går ned i løn, mister din sociale anseelse og så videre. Hvis du til gengæld skriver nu, bevarer du alle dine fordele.”

Væk fra negativ motivation
De fleste journalister og skribenter skriver for at undgå katastrofen – man kan sige de er ”væk fra-motiverede”. Væk fra-motivation er meget stærk og fokuseret, men den er også meget stressende.

Hvis du vil undgå at sidde med tungen ud af halsen og slås med teksten til sidste sekund, skal du bruge hjernens naturlige planlægningsmetode til at opbygge en tydelig og meget markant ”hen imod-motivation”– som afløsning for den negative væk fra-motivation.

I bogen ”Skriv! - Gode tekster er lette at skrive gennemgår Mikkel Hvid en plan for, hvordan du kan fjerne det deadlinepres og den meget usunde arbejdsstil, som mange skribenter har.

 1. Identificer formålet
  Find ud af hvilke positive, gode ting du vil få ud af at blive færdig i god tid inden deadline.
   
 2. Forestil dig resultatet
  Tegn et tydeligt billede af, hvordan det vil være at nå dit mål. Og hold dig ikke tilbage. Det er vigtigt, at du gør visionen virkeligt positiv og smuk, for der skal meget til for at overbevise dig selv om, at det er en god ide at arbejde før, det er absolut nødvendigt. I begyndelsen strider det nemlig mod alt hvad du er vant til og har lært igennem hele dit liv.
   
 3. Brainstorm
  Notér alle de enkelte handlinger, som skal gennemføres, for at du kan nå dit mål.
   
 4. Organisér
  Prioritér de forskellige opgaver, så de kommer i den rigtige rækkefølge
   
 5. Tag det første skridt
  Start med den første opgave på listen.

Gratis kapitel af bogen ”Skriv!”
På flere af vores skrivekurser kommer du i Mikkel Hvids yderst kyndige skrivehænder. Ud over at undervise og rådgive, skriver han naturligvis også selv, og vi har fået lov til at forære et gratis kapitel af bogen ”Skriv!”.

Download kapitlet ”Tjeklister og redskaber, der gør din tekst bedre” (PDF)

Her får du blandt andet en tjekliste, der kan hjælpe dig med at diagnosticere og helbrede problemer i en tekst, og en række spørgsmål, der kan hjælpe dig i revisionsfasen.

Læs mere om Mikkel Hvids kursus "Analytisk formidling: Gør det svære nemt at forstå".

Læs mere og køb bogen "Skriv! - Gode tekster er lette at skrive"

Kategori:  Viden

Forfatter

Mikkel Hvid
Freelancejournalist. Cand.mag. i dansk og idehistorie, journalist på Skagens Avis og derefter freelance. Underviser i og skriver bøger om skrivepædagogik, journalistik sprog og fortællende journalistik, coacher i bladudviklingsprojekter og karriereudvikling.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

 • Louise🌹
.
.
#prakkerliv #dmjx #dmjxphoto #portrait #photooftheday #politiken #red
 • Min onsdag var en fornøjelse. Min favoritkvinde kom forbi med kage og brød. Hun var glad, for hendes yngste afkom er stadig i live og har mere sul på kroppen end længe #dmjx #denfjerdestatsmagt #morsdreng #briancon
 • We were caught in the rain, but it's ok, cause we got some cool photos ☔
 • Football goals at Ipanema Beach. #rio #football #football_brazil #soccergoals #praiadeipanema #ipanemabeach #night #greenlandphoto #green #leica #dmjxphoto #dmjx #leicamp240 #leicam240 #travel #brasil #brazil #leicabrasil #landscapephotography #beachscape @christiansolbeck
 • A star caught at birth, beyond the fabric of time.
 • Fra burhøns til burgris - og Lukas Grahaam 🐣🐷 På kommunikationsuddannelsen skal vi i praktik to gange af seks måneder. I foråret var jeg hos @dyrenesbeskyttelse, hvor jeg lavede kampagner og meget andet. Især én kampagne fik nationalt fokus, da vi forsøgte at rebrande den konventionelle gris som #burgris - en betegnelse, som drager paralleler til burhøns' elendige forhold, som desværre også gør sig gældende for mange af de danske grise. Det var vildt spændende at lave strategien og udførslen af kampagnen - og endnu federe at den havde så stor succes med 33.000 underskrifter, ministersamråd og senest da Lukas Graham af egen vilje blandede sig markant i debatten 🐷🎉 Jeg kan klart anbefale at søge praktik hos en NGO, hvor det er den gode sag, og ikke finansielle interesser, der er i fokus 🖒 #dmjx #dmjxminuge @danielhjepsen
 • Fis og ballade 💥💨 Jeg har haft fornøjelsen af at være rusvært/tutor alle tre år på uddannelsen, de sidste to år som formand - og det har været en kæmpe succes! Jeg ku' sige, at jeg har gjort det for at lære 157 potentielt kommende kollegaer at kende, udvide mit netværk og bla bla, men i virkeligheden har jeg bare gjort det for at danse solen tynd, ha' det sjovt og give de nye nogle fede oplevelser - det har jeg selv haft, især takket være mine 13 dejlige medrusværter! 🎉❤ ...desværre blev vores gruppebillede ødelagt, da for meget alkohol åbenbart går lige i tarmene 😬😷 #dmjx #dmjxminuge #forlækkertiluni @danielhjepsen
 • Watch This Face by @sebastiantthorsted