Skriv en god jobansøgning: 10 råd fra journalisten

Din skriftlige ansøgning skal sælge dig bedst muligt. Her får du journalistens råd til at skrive en god jobansøgning, der øger dine chancer for at blive indkaldt til jobsamtale.

Råd til den skriftlige ansøgning fra Søren Boy Skjold
af Søren Boy Skjold d. 2.07.2013 i Viden

1. Læs og forstå jobannoncen
Hvad beder de om? Du behøver ikke at kunne matche alle de krav, annoncen lister op. Måske har du kun 80 procent af kvalifikationerne. Det er helt i orden. Men du skal kende annoncens indhold, så du er sikker på, at du svarer på alt og forstår alt, hvad de beder om.

Hvis du er i tvivl, så ring og spørg. På den måde viser du også interesse og initiativ.

2. Kend modtageren
Sæt dig ind i, hvad det er for en virksomhed eller institution, du søger job hos.

Du skal kun søge et job, hvis du har undersøgt, om det er et sted, du har lyst til at arbejde. Og din ansøgning skal udstråle, at du virkelig gerne vil have det pågældende job.

Hvis du selv er i tvivl, om du er den rette til jobbet, skal du ikke søge.

3. Få hjælp
Hvem er du som person, fagligt og privat? Ofte har andre mennesker et klart billede af, hvem man er som person. Mens det kan være svært at sætte ærlige og troværdige ord på sig selv.

Spørg derfor personer i din omgangskreds og på dit job eller dit studium om, hvordan de opfatter dig. Bed dem komme med konkrete eksempler.

4. Skriv en kladde
Mange ansøgninger er holdt i et opstyltet sprogleje, fordi det er svært at ramme den rigtige sprogtone og skive noget positivt om sig selv.

Det kan hjælpe, hvis du skriver en kladde. Formuler den eventuelt som en mail til en god ven, hvor du fortæller; hvorfor du vil have jobbet, hvad du kan bidrage med og hvad du forventer af jobbet.

Brug kladden som udgangspunkt for at skrive din endelige ansøgning.

5. Fang læseren
Byg din ansøgning op, så du fanger læseren fra første ord.

Målet med ansøgningen er at komme til samtale. Det mål har de 50 andre, som søger jobbet også.

Derfor skal du gøre dig interessant fra begyndelsen og skrive det vigtigste først: Hvorfor skal de lige vælge dig? Hvor adskiller du dig fra de andre ansøgere? Hvad kan lige netop du bidrage med?

6. Skriv kort
En ansøgning skal normalt ikke være længere end, hvad der svarer til et A4-ark.

Hvis du viser, at du kan formulere dig i korte vendinger, tænker modtageren, at du sikkert også er klar og struktureret, når du arbejder.

Og hvis der er mange, som søger jobbet, er der ikke ret lang tid til at læse den enkelte ansøgning.

7. Vær konkret
Fortæl, hvilke resultater du har nået i dine tidligere jobs. I stedet for at skrive, at du er "målrettet" og "ambitiøs", er det bedre at give et eksempel, hvor du viser, at du har været målrettet eller har været god til at lære nye ting.

8. Vær ærlig
En ansøgning er en slags reklametekst, hvor du skal sælge dig selv. Men du skal ikke puste dig unødigt op og love ting, du ikke kan holde.

Den gode ansøgning er ærlig, overbevisende og faktuel.

9. Læs korrektur
En ansøgning med sprogfejl ryger bagest i bunken. Hvis du sjusker med det formelle i din ansøgning, vil modtageren måske tage det som et udtryk for, at du heller ikke er særlig omhyggelig med dit arbejde.

Det er en god ide at få en anden person til at læse ansøgningen igennem for sprogfejl.

10. Det skal med i ansøgningen

 • Manchet - hvilket job søger du?

 • Overskrift - hvorfor er netop du interessant?

 • Motivation - hvorfor søger du?

 • Kvalifikationer - hvad får de, hvis de ansætter dig?

 • Afslutning - motiver fx igen, hvorfor du søger jobbet.

 • CV - hvis de beder om det i annoncen.

Søren Boy Skjold er medforfatter til bogen Skriv Klart!

Kategori:  Viden

Forfatter

Søren Boy Skjold
Underviser på Cand.public-uddannelsen og Tillægsuddannelsen i journalistisk formidling på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

 • Jeg har lavet en #praktikplads 🎉 Er en træt og glad #journalistinthemaking 👍 #ikkemerepanik #dmjx #journolife #prakker
 • I denne uge har vi organisationsteori, og i øjeblikket har vi om ledelse. I går havde vi besøg af en professor fra Canada, der holdte et oplæg om intern kommunikation. Men i dag har vi fri(!), og jeg bruger tiden på at høre Fleetwood Mac, spise snacks og læse lektierne til i morgen om strategier til forandring af organisationer📖 #DMJX #DMJXminuge @mrevereth
 • Crowdfunding - er det noget for dig?
Uanset om du har smidt penge efter frugt på Fejø, græsmælk i Thise eller bare synes, at crowdfunding er interessant, skal du følge med i et projekt, som jeg og to andre journaliststuderende er i gang med. Vi arbejder på at finde ud af, hvorfor folk støtter crowdfundingprojekter, og hvad de får ud af det.
Hvis du vil vide mere og følge med i projektet, skal du besøge vores side på Facebook: "Crowdfunding - fra forbruger til medbruger" ☺ 
#crowdfunding #crowdfundingdk #kickstarter #booomerang #booomerangdk #danmark #dmjx #journalist #journalistik #facebook #følgmed
 • Animation i after effects ~ postkort fra ID #dmjx #dmjxid1619
 • A shot from last night. Linh is wearing my tuxedo and a traditional japanese Sakiori Han Obi. #styledbyme #photography #asian #geisha #sakiori #han #obi #japanese #tuxedo #fashion #girl #dmjx
 • Animation af cirkel ~ 5 sek @ dmjx ⏺️#dmjx #dmjxid1619
 • Der sker ikke så meget spændende i disse dage. Lige nu handler det meste om at få skrevet vores bachelorprojekt, så vi forhåbentligt er færdiguddannet om under to måneder! 😄
 • Når jeg ikke sidder opstillet på en af skolens trapper eller er til undervisning, skriver jeg artikler om arkitektur for @iboligendk. Som en overspringshandling fra artikelskrivningen er her et æstetisk forsøg på at forevige det. I virkeligheden er skriveprocessen nok en del mere rodet og flyvsk end her præsenteret 📝 #DMJX #DMJXminuge @mrevereth