Artikel: Fremtiden er udsat – igen

De gamle i min brasilianske familie plejede altid at sige til mig, når det gik godt i Brasilien, at det ikke var noget at hæfte sig ved. Jeg kunne være helt rolig. Det ville gå ad h…… til. Igen. Opsving, velstand og gyldne løfter blive afløst af nedture. Det havde de oplevet så længe, de kunne huske.

Brasilien
af Jakob Rubin d. 11.02.2016 i Viden

Brasilien har imidlertid i de seneste næsten ti år været samtaleemne for sin vækst og stigende indflydelse på verdensplan økonomisk og politisk. Denne gang skulle det være. Endelig udløste ’Fremtidens land’ sit potentiale.

De troede alle med overbevisning.

På det seneste kursus i Brasilien for to år siden hørte vi det blive bekræftet af internationalt uddannede økonomer, erhvervsfolk og sociologer. Igen og igen sagde de uden skumle bagtanker, at der denne gang var fundament under den massive økonomiske fremgang, Brasilien især oplevede mellem i årene 2010-2014, men også i årene før.

Vækstraterne var rekordhøje, 7,5 %, valutareserverne og handelsbalancen var eksemplariske, millioner af fattige blev løftet op i en voksende middelklasse og brasilianerne kunne rejse jorden rundt med deres stærke, dyre valuta, Realen.

Oliepriser og lave priser på andre af den brasilianske industriproduktions råvarer er ikke alene skyld i, at landet i dag kun to år efter, at alle var enige om, at der var kommet en ny spiller til byen, er ude i det måske værste kaos siden overgangen til demokrati i 1985.

Politisk er præsident Dilma handlingslammet og mere upopulær end nogen tidligere præsident har været. Hun står over for krav om at træde tilbage eller blive stillet for en rigsretsag. Mens Realen har mistet 30 procent af sin værdi på to år, og en boligboble er bristet, er landets øverste cirkler rystet af en kæmpe korruptionssag med tråde langt op i regeringen.

Det statslige olieselskab Petrobras er afsløret i at hvidvaske og skjule milliarder og i at have betalt til arbejderpartiets PT’s valgkamp. Det er præsident Dilmas parti. Og hun var bestyrelsesformand i Petrobras fra 2003-2010.

Brasilien er Sydamerikas økonomiske motor. Nedsmeltningen påvirker hele regionen. Og som sædvanligt er det en gåde, hvordan et land så rigt på ressourcer og dygtige mennesker, kan blive ved med at sætte det hele over styr.

Læg dertil en miljøkatatrofe i delstaten Minas Gerais, hvor landet største mineselskab på grund af sikkerhedssvigt ikke kunne forhindre en dæmning i at bryde sammen, hvorefter et hav af forgiftet mudder væltede ned over landet, gennem landsbyer og helt til Atlanterhavet.

Det er med andre ord et Brasilien i oprør, vi kommer til på kurset i april. De folkelige protester er massive og uro ulmer under overfladen, som i månederne før Fodbold-VM i 2014, hvor det kom til alvorlige konfrontationer.

Det er ikke første gang, at et OL skal afvikles i et land præget af politisk ustabilitet, korruption og anden vanrøgt. Men den brasilianske konstellation er usædvanlig, eksotisk og interessant for sin størrelsesorden og kontekst.

Før OL-festen går i gang – og det bliver højst sandsynligt med våd maling og godt med make-up – kommer det sædvanlige massemediebombardement af nyheder og historier. Kurset Brasilien 2016 - bagsiden af OL-medaljen klæder deltagerne på til at se om bag nyhedsstrømmen og giver et dybere kendskab til mekanismer bag festen

Vi møder kompetente fagfolk og personligheder fra begge lejre og får et indkig i den almindelige verden for brasilianeren, der trods kriser og nedture fortsat er farvestrålende og forunderlig.

Det bliver et komprimeret kursus med dygtige oplægsholdere og besøg på flere af Rio de Janeiros mest interessante og smukke lokaliteter.

Læs om Jakob Rubins kursus Brasilien 2016 - bagsiden af OL-medaljen

 
Kategori:  Viden

Forfatter

Jakob Rubin
Journalist, latinamerika-korrespondent 1994-2003. Har boet 10 år i Brasilien og har et personligt kendskab til landets udvikling fra før militærdiktaturets ophør i 1985 til i dag. Forfatter til Turen Går til Brasilien.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Kommunikationsstudiner er de lækreste væsner i hele bunkeren ❤ #almostsober #pinklady #someoneisgoingcomando #pinkerdetnyesort #lækredamer #dmjx
  • En formand, en økonomisk næstformand, en kommunikationsrådgiver og en photobooth. Og så behøver vi vist ikke sige mere 📸 @hejfrakaj I er for awesome! #dmjx #kaj #medieliv #dj #dms #kajgf #photoshoot
  • Jojo, det var da fedt nok at blive optaget på Journalisthøjskolen. Praktik var også ok. MEN de her damer - de er yndlings! 💥😻👏🏼💋 #Dmjx #Kaj #nice #yndlings #kommunikation #lørdag #øl
  • Tillykke til en ny flot bestyrelse - og et nyt formandsskab i @hejfrakaj 💪🏻Emil, der her bliver løftet af pigerne, er eneste hane i hønsegården. Vi kan godt forstå, at han ser glad ud 🎉 #mediestuderende #dms #dj #medieliv #kaj #dmjx
  • Som interaktiv designer arbejder man meget i den digitale verden. Det kan være alt fra programmering til motion graphics og i øjeblikket for mig personligt meget 3D animation. Men for mig startede det hele med doodles i mine folkeskolebøger, og jeg har stadig en kæmpe passion for at tegne og male. Her er nogle eksempler på, hvad jeg har lavet gennem tiden👀@caroline.kjellberg #dmjxminuge #dmjx #interactivedesign @interaktivt
  • So far from God (2007). Every Year around 400.000 Mexicans are leaving their homes in Mexico and heading for USA, crossing legal or illegal.

Especially in the rural areas most of those who leave are men. They leave hoping that a job in the USA can help the families back home to gain better living condition. And even though most of them are returning with money the dream of USA is not without consequences: Women and children are left in periods up to several years dealing with the risk that the man may choose to stay in USA or disappear in the dangerous desert crossing the border.

It is said that between 11 and 12 million Mexicans are working in the USA.

The Mexicans have a saying; Poor Mexico, So far from God, so close to USA #dmjxphoto25 #dmjx @nimsnans
  • So far from God (2007). Every Year around 400.000 Mexicans are leaving their homes in Mexico and heading for USA, crossing legal or illegal.

Especially in the rural areas most of those who leave are men. They leave hoping that a job in the USA can help the families back home to gain better living condition. And even though most of them are returning with money the dream of USA is not without consequences: Women and children are left in periods up to several years dealing with the risk that the man may choose to stay in USA or disappear in the dangerous desert crossing the border.

It is said that between 11 and 12 million Mexicans are working in the USA.

The Mexicans have a saying; Poor Mexico, So far from God, so close to USA #dmjx #dmjxphoto25 @nimsnans
  • KaJ er klar! 🐸🐸🐸
#KaJ #Kajgf #gf2017 #dmjx