Artikel: Fremtiden er udsat – igen

De gamle i min brasilianske familie plejede altid at sige til mig, når det gik godt i Brasilien, at det ikke var noget at hæfte sig ved. Jeg kunne være helt rolig. Det ville gå ad h…… til. Igen. Opsving, velstand og gyldne løfter blive afløst af nedture. Det havde de oplevet så længe, de kunne huske.

Brasilien
af Jakob Rubin d. 11.02.2016 i Viden

Brasilien har imidlertid i de seneste næsten ti år været samtaleemne for sin vækst og stigende indflydelse på verdensplan økonomisk og politisk. Denne gang skulle det være. Endelig udløste ’Fremtidens land’ sit potentiale.

De troede alle med overbevisning.

På det seneste kursus i Brasilien for to år siden hørte vi det blive bekræftet af internationalt uddannede økonomer, erhvervsfolk og sociologer. Igen og igen sagde de uden skumle bagtanker, at der denne gang var fundament under den massive økonomiske fremgang, Brasilien især oplevede mellem i årene 2010-2014, men også i årene før.

Vækstraterne var rekordhøje, 7,5 %, valutareserverne og handelsbalancen var eksemplariske, millioner af fattige blev løftet op i en voksende middelklasse og brasilianerne kunne rejse jorden rundt med deres stærke, dyre valuta, Realen.

Oliepriser og lave priser på andre af den brasilianske industriproduktions råvarer er ikke alene skyld i, at landet i dag kun to år efter, at alle var enige om, at der var kommet en ny spiller til byen, er ude i det måske værste kaos siden overgangen til demokrati i 1985.

Politisk er præsident Dilma handlingslammet og mere upopulær end nogen tidligere præsident har været. Hun står over for krav om at træde tilbage eller blive stillet for en rigsretsag. Mens Realen har mistet 30 procent af sin værdi på to år, og en boligboble er bristet, er landets øverste cirkler rystet af en kæmpe korruptionssag med tråde langt op i regeringen.

Det statslige olieselskab Petrobras er afsløret i at hvidvaske og skjule milliarder og i at have betalt til arbejderpartiets PT’s valgkamp. Det er præsident Dilmas parti. Og hun var bestyrelsesformand i Petrobras fra 2003-2010.

Brasilien er Sydamerikas økonomiske motor. Nedsmeltningen påvirker hele regionen. Og som sædvanligt er det en gåde, hvordan et land så rigt på ressourcer og dygtige mennesker, kan blive ved med at sætte det hele over styr.

Læg dertil en miljøkatatrofe i delstaten Minas Gerais, hvor landet største mineselskab på grund af sikkerhedssvigt ikke kunne forhindre en dæmning i at bryde sammen, hvorefter et hav af forgiftet mudder væltede ned over landet, gennem landsbyer og helt til Atlanterhavet.

Det er med andre ord et Brasilien i oprør, vi kommer til på kurset i april. De folkelige protester er massive og uro ulmer under overfladen, som i månederne før Fodbold-VM i 2014, hvor det kom til alvorlige konfrontationer.

Det er ikke første gang, at et OL skal afvikles i et land præget af politisk ustabilitet, korruption og anden vanrøgt. Men den brasilianske konstellation er usædvanlig, eksotisk og interessant for sin størrelsesorden og kontekst.

Før OL-festen går i gang – og det bliver højst sandsynligt med våd maling og godt med make-up – kommer det sædvanlige massemediebombardement af nyheder og historier. Kurset Brasilien 2016 - bagsiden af OL-medaljen klæder deltagerne på til at se om bag nyhedsstrømmen og giver et dybere kendskab til mekanismer bag festen

Vi møder kompetente fagfolk og personligheder fra begge lejre og får et indkig i den almindelige verden for brasilianeren, der trods kriser og nedture fortsat er farvestrålende og forunderlig.

Det bliver et komprimeret kursus med dygtige oplægsholdere og besøg på flere af Rio de Janeiros mest interessante og smukke lokaliteter.

Læs om Jakob Rubins kursus Brasilien 2016 - bagsiden af OL-medaljen

 
Kategori:  Viden

Forfatter

Jakob Rubin
Journalist, latinamerika-korrespondent 1994-2003. Har boet 10 år i Brasilien og har et personligt kendskab til landets udvikling fra før militærdiktaturets ophør i 1985 til i dag. Forfatter til Turen Går til Brasilien.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Hello! I’m @mariebentzon and I’m a third term student. I’ll be sharing my series about a traditional icelandic family living on the northwestern coast of Iceland. In the middle of an inlet and the municipality Skagafjordur three generations of farmers are living side by side on the farm Sydri-Hofdalir. All of them has a strong connection to their homeland and all with dreams of maintaining the local society and the traditions of Iceland. #dmjxphoto #dmjx
  • Together or apart? #dmjx #project #conceptualillustration #community #some #streaming #illustrator #illustration #illustagram #illustratorsofinstagram #illustrationoftheday #illustrationart #illustrate #simplelines #artistic #artist #artwork #artoftheday #artgram #graphic #graphicdesign #blackandwhite #drawing #sketch #conceptualart #illustrationnow #illustratorlife
  • @sebastiantthorsted 
Det er ikke kun fotograf, man kan ende ud som efter en bachelor på fotografisk kommunikation. Den her weekend stod på photoshoot/editorial film for mærket Escada i Berlin. En lang arbejdsdag (morgen), der varede lige knap 8 timer, hvor jeg fik muligheden for at være art director. Spændende spændende, vil jeg selv have lov at sige.

I dag har stået på location-scouting til vores nye projekt om innovation og arkitektur, hvor jeg har valgt at arbejde ud fra hvad der sker før arkitektur bliver til. Hvis i følger med i min story, kan i se lidt fra Carlsberg byen, der er mit hovedfokus med alle de nye byggerier. 
Knus, 
Seb

#dmjx #dmjxminuge
  • Farvelade smagsprøver #muslingesmag #dmjx #colourful #graphicdesign
  • Så blev det 12. December – halvvejs til jul! Dagens værk er: Evgeny Makarov:⠀
Dennc, Buka u Tons, 1999. Silver Gelatin Print, 40 x 40 cm, Ed. 3/20. Han dimitterede fra den internationale linje på Danmarks Journalisthøjskole i 2014. I 2015 var han valgt til 2015 Joop Swart Masterclass af World Press Photo. Han er bosat i Hamburg, hvor han arbejder som freelancer for nationale og internationale udgivelser. Vores julekalender er bygget op omkring vores nuværende udstilling Ex Cathedra. Uden at det står til diskussion, udstiller Tom Christoffersen et udvalg af, hvad han mener, god kunst er. ”Ex cathedra” bruges for at udtrykke at en udtalelse siges med stor autoritet eller opfattes som belærende, og at der ikke gives mulighed for diskussion, indsigelse eller kritik oprindelig kun vedr. særlige udtalelser fremsat af paven i overensstemmelse med det katolske dogme om pavens ufejlbarlighed. #EvgenyMakarov #dmjxphoto #dmjx #worldpressphoto
  • Ikke mere fitness og Fie. Nu laver vi bæredygtige videoer med fake konfetti for UNDP 🙅🏼🎥🎬 #taktilmig #tvm11 #dmjx #wuhu
  • Eleven.
We call it the Editor's Slump. 
#fromcairotoaarhus 
#erasmus
#aarhus 
#dmjx
  • Josephine📸 .
.
.
.
.
.
.
#portrait #canonphotography #canon #photography #photograph #model #dmjx #portraits #85mm #fineart #beauty #canonshoot #fashion #photoshoot #photo #profoto