Vi skal være rige, så vi kan være frie eller lige (valg-klumme)

Økonomi og politik er jo egentlig hinandens modsætninger. Men man kan godt blive i tvivl, når man ser på den pågående valgkamp, skriver mediefilosof, Ejvind Hansen

af Ejvind Hansen d. 15.06.2015 i Holdninger

Politikere taler meget om, hvordan vi kan sikre os, at vi bliver ved med at være et velstående samfund. Det er som om, rigdommen er blevet et mål i sig selv. Men de glemmer helt at diskutere, hvad vi skal bruge velstanden til. Når de så endelig bliver trykket lidt på maven, så kommer de med nogle meget abstrakte ideer om, at vi enten skal bruge velstanden til at holde hånden under de dårligst stillede (velfærds-temaet) eller at sikre den enkeltes frihed (det liberale tema). Vi skal altså enten have et samfund, hvor vi hjælper, eller hvor vi er frie. Det er jo fint og godt, men vel egentlig også temmelig abstrakt.

Man kan således sige, at hvor politikerne ofte er meget konkrete og detaljerede på, hvordan vi kan blive rige ("hvor skal pengene komme fra"), så fortaber det sig lidt i det abstrakte, hvad vi skal bruge velstanden til. Det er fordi politikerne har glemt at økonomi og politik i en vis forstand er hinandens modsætninger.

Økonomien fylder i valgkampen
Økonomiske betragtninger fylder utrolig meget i valgkampen. Skal vi bruge pengene på nulvækst eller på velfærd? Hvor stor skal den økonomiske forskel mellem bistandhjælpen og et fuldtidsjob på mindstelønnen være? Skal vi skære i ulandshjælpen på udgifterne til flygtninge. Osv.

Det er kommet så vidt at de fleste vel efterhånden (i det mindste stiltiende) accepterer en grundpræmis om, at politik og økonomi er to sider af den samme sag. Og det er det måske også. Men det er ikke desto mindre vigtigt så at huske på, at det er to /forskellige/ sider af den samme sag.

Oprindeligt var de modsætninger. Begrebet "politik" blev født i det antikke Grækenland og handlede om at regere "polis" -- dvs. den græske bystat, hvorimod økonomi er kommer af "oikos" (hjemmet, husstanden) og dermed oprindelig var tænkt som den gode føring af hjemmet.

For grækerne handlede økonomi med andre ord om, hvordan vi fra dag til dag, gennem slidsomt arbejde og en god balance mellem indtægt og udgift, kunne forsørge ægtefællen, børnene og slaverne. Det handlede om at overleve. Hvorimod politik handlede om det frie menneske, der slutter sig sammen, og diskuterer de mange forskellige mulige veje, der er at gå for det pågældende samfund. Når det var nødvendigt at diskutere dette i store forsamlinger var det jo netop fordi man havde erkendt, at der ikke fandtes én rigtig vej at gå, som man kunne tænke sig til. Der var flere mulige.

 

"Det grundlæggende problem ved at politikere formulerer al deres politik ind i økonomiske termer er, at den tvinger en nødvendighed ind i politikken"

 

Nu skal vi naturligvis ikke være blinde for, at ovenstående nok er en temmelig idealiseret udlægning af, hvordan politikken foregik dengang. Og selv hvis det faktisk var sådan, er det jo heller ikke givet, at vi skal efterligne det. Men lad os nu lige prøve at mærke efter: Peger dette idealiserede tilbageblik måske alligevel på et problem ved den måde, vi gør tingene på i dag.

Det grundlæggende problem ved at politikere formulerer al deres politik ind i økonomiske termer er, at den tvinger en nødvendighed ind i politikken. Hvis politikken kommer til at handle om økonomi, så handler den om overlevelse: Hvis vi har forbrugt alle vores goder, uden at anskaffe nye, så dør vi af sult i morgen. Og det har vi vel ikke lyst til?

Læs flere klummer om valget og valgkampen

Når den borgerlige fløj således påpeger vigtigheden af skattelettelser, en opbremsning af offentlig vækst, et tilstrækkeligt økonomisk incitament til at arbejde. Og når venstrefløjen på tilsvarende vis gør enhver diskussion af velfærd op i om man får nok i dagpenge, flere penge til sygehusene, osv. Så handler det alt sammen om, at de har reduceret den politiske diskussion til en diskussion af, om vi kan være sikre på at leve videre i morgen. At vi skal sikre, at den danske handels- og betalingsbalance bliver ved med at være positiv (for at undgå de "græske" tilstande), og at den enkelte borger også skal have noget at leve af, hvis han eller hun i morgen mister sit arbejde.

Handler det om at leve, eller handler det om at overleve?
Og det er naturligvis også vigtigt. Men en ting er jo, at vi gerne vil leve videre i morgen. Et andet spørgsmål er: Hvad er det for et liv, vi skal leve? Hvad er det rent faktisk vi skal bruge den pågældende frihed og velfærd til. Se den politiker, der kunne give et bud på dette, ville for alvor kunne lykkes med at skabe en sand værdipolitik.

------------------------

Ejvind Hansen, og en række øvrige ansatte fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, blogger under valgkampen - og stiller sig i øvrigt til rådighed for pressen med ekspertise inden for politik, retorik, økonomi, taktik m.m.
Se listen over højskolens valgeksperter

Kategori:  Holdninger

Forfatter

Ejvind Hansen

Blah blah blah 

Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Hello! I’m @mariebentzon and I’m a third term student. I’ll be sharing my series about a traditional icelandic family living on the northwestern coast of Iceland. In the middle of an inlet and the municipality Skagafjordur three generations of farmers are living side by side on the farm Sydri-Hofdalir. All of them has a strong connection to their homeland and all with dreams of maintaining the local society and the traditions of Iceland. #dmjxphoto #dmjx
  • Together or apart? #dmjx #project #conceptualillustration #community #some #streaming #illustrator #illustration #illustagram #illustratorsofinstagram #illustrationoftheday #illustrationart #illustrate #simplelines #artistic #artist #artwork #artoftheday #artgram #graphic #graphicdesign #blackandwhite #drawing #sketch #conceptualart #illustrationnow #illustratorlife
  • @sebastiantthorsted 
Det er ikke kun fotograf, man kan ende ud som efter en bachelor på fotografisk kommunikation. Den her weekend stod på photoshoot/editorial film for mærket Escada i Berlin. En lang arbejdsdag (morgen), der varede lige knap 8 timer, hvor jeg fik muligheden for at være art director. Spændende spændende, vil jeg selv have lov at sige.

I dag har stået på location-scouting til vores nye projekt om innovation og arkitektur, hvor jeg har valgt at arbejde ud fra hvad der sker før arkitektur bliver til. Hvis i følger med i min story, kan i se lidt fra Carlsberg byen, der er mit hovedfokus med alle de nye byggerier. 
Knus, 
Seb

#dmjx #dmjxminuge
  • Farvelade smagsprøver #muslingesmag #dmjx #colourful #graphicdesign
  • Så blev det 12. December – halvvejs til jul! Dagens værk er: Evgeny Makarov:⠀
Dennc, Buka u Tons, 1999. Silver Gelatin Print, 40 x 40 cm, Ed. 3/20. Han dimitterede fra den internationale linje på Danmarks Journalisthøjskole i 2014. I 2015 var han valgt til 2015 Joop Swart Masterclass af World Press Photo. Han er bosat i Hamburg, hvor han arbejder som freelancer for nationale og internationale udgivelser. Vores julekalender er bygget op omkring vores nuværende udstilling Ex Cathedra. Uden at det står til diskussion, udstiller Tom Christoffersen et udvalg af, hvad han mener, god kunst er. ”Ex cathedra” bruges for at udtrykke at en udtalelse siges med stor autoritet eller opfattes som belærende, og at der ikke gives mulighed for diskussion, indsigelse eller kritik oprindelig kun vedr. særlige udtalelser fremsat af paven i overensstemmelse med det katolske dogme om pavens ufejlbarlighed. #EvgenyMakarov #dmjxphoto #dmjx #worldpressphoto
  • Ikke mere fitness og Fie. Nu laver vi bæredygtige videoer med fake konfetti for UNDP 🙅🏼🎥🎬 #taktilmig #tvm11 #dmjx #wuhu
  • Eleven.
We call it the Editor's Slump. 
#fromcairotoaarhus 
#erasmus
#aarhus 
#dmjx
  • Josephine📸 .
.
.
.
.
.
.
#portrait #canonphotography #canon #photography #photograph #model #dmjx #portraits #85mm #fineart #beauty #canonshoot #fashion #photoshoot #photo #profoto