Vi skal være rige, så vi kan være frie eller lige (valg-klumme)

Økonomi og politik er jo egentlig hinandens modsætninger. Men man kan godt blive i tvivl, når man ser på den pågående valgkamp, skriver mediefilosof, Ejvind Hansen

af Ejvind Hansen d. 15.06.2015 i Holdninger

Politikere taler meget om, hvordan vi kan sikre os, at vi bliver ved med at være et velstående samfund. Det er som om, rigdommen er blevet et mål i sig selv. Men de glemmer helt at diskutere, hvad vi skal bruge velstanden til. Når de så endelig bliver trykket lidt på maven, så kommer de med nogle meget abstrakte ideer om, at vi enten skal bruge velstanden til at holde hånden under de dårligst stillede (velfærds-temaet) eller at sikre den enkeltes frihed (det liberale tema). Vi skal altså enten have et samfund, hvor vi hjælper, eller hvor vi er frie. Det er jo fint og godt, men vel egentlig også temmelig abstrakt.

Man kan således sige, at hvor politikerne ofte er meget konkrete og detaljerede på, hvordan vi kan blive rige ("hvor skal pengene komme fra"), så fortaber det sig lidt i det abstrakte, hvad vi skal bruge velstanden til. Det er fordi politikerne har glemt at økonomi og politik i en vis forstand er hinandens modsætninger.

Økonomien fylder i valgkampen
Økonomiske betragtninger fylder utrolig meget i valgkampen. Skal vi bruge pengene på nulvækst eller på velfærd? Hvor stor skal den økonomiske forskel mellem bistandhjælpen og et fuldtidsjob på mindstelønnen være? Skal vi skære i ulandshjælpen på udgifterne til flygtninge. Osv.

Det er kommet så vidt at de fleste vel efterhånden (i det mindste stiltiende) accepterer en grundpræmis om, at politik og økonomi er to sider af den samme sag. Og det er det måske også. Men det er ikke desto mindre vigtigt så at huske på, at det er to /forskellige/ sider af den samme sag.

Oprindeligt var de modsætninger. Begrebet "politik" blev født i det antikke Grækenland og handlede om at regere "polis" -- dvs. den græske bystat, hvorimod økonomi er kommer af "oikos" (hjemmet, husstanden) og dermed oprindelig var tænkt som den gode føring af hjemmet.

For grækerne handlede økonomi med andre ord om, hvordan vi fra dag til dag, gennem slidsomt arbejde og en god balance mellem indtægt og udgift, kunne forsørge ægtefællen, børnene og slaverne. Det handlede om at overleve. Hvorimod politik handlede om det frie menneske, der slutter sig sammen, og diskuterer de mange forskellige mulige veje, der er at gå for det pågældende samfund. Når det var nødvendigt at diskutere dette i store forsamlinger var det jo netop fordi man havde erkendt, at der ikke fandtes én rigtig vej at gå, som man kunne tænke sig til. Der var flere mulige.

 

"Det grundlæggende problem ved at politikere formulerer al deres politik ind i økonomiske termer er, at den tvinger en nødvendighed ind i politikken"

 

Nu skal vi naturligvis ikke være blinde for, at ovenstående nok er en temmelig idealiseret udlægning af, hvordan politikken foregik dengang. Og selv hvis det faktisk var sådan, er det jo heller ikke givet, at vi skal efterligne det. Men lad os nu lige prøve at mærke efter: Peger dette idealiserede tilbageblik måske alligevel på et problem ved den måde, vi gør tingene på i dag.

Det grundlæggende problem ved at politikere formulerer al deres politik ind i økonomiske termer er, at den tvinger en nødvendighed ind i politikken. Hvis politikken kommer til at handle om økonomi, så handler den om overlevelse: Hvis vi har forbrugt alle vores goder, uden at anskaffe nye, så dør vi af sult i morgen. Og det har vi vel ikke lyst til?

Læs flere klummer om valget og valgkampen

Når den borgerlige fløj således påpeger vigtigheden af skattelettelser, en opbremsning af offentlig vækst, et tilstrækkeligt økonomisk incitament til at arbejde. Og når venstrefløjen på tilsvarende vis gør enhver diskussion af velfærd op i om man får nok i dagpenge, flere penge til sygehusene, osv. Så handler det alt sammen om, at de har reduceret den politiske diskussion til en diskussion af, om vi kan være sikre på at leve videre i morgen. At vi skal sikre, at den danske handels- og betalingsbalance bliver ved med at være positiv (for at undgå de "græske" tilstande), og at den enkelte borger også skal have noget at leve af, hvis han eller hun i morgen mister sit arbejde.

Handler det om at leve, eller handler det om at overleve?
Og det er naturligvis også vigtigt. Men en ting er jo, at vi gerne vil leve videre i morgen. Et andet spørgsmål er: Hvad er det for et liv, vi skal leve? Hvad er det rent faktisk vi skal bruge den pågældende frihed og velfærd til. Se den politiker, der kunne give et bud på dette, ville for alvor kunne lykkes med at skabe en sand værdipolitik.

------------------------

Ejvind Hansen, og en række øvrige ansatte fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, blogger under valgkampen - og stiller sig i øvrigt til rådighed for pressen med ekspertise inden for politik, retorik, økonomi, taktik m.m.
Se listen over højskolens valgeksperter

Kategori:  Holdninger

Forfatter

Ejvind Hansen

Blah blah blah 

Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • A star caught at birth, beyond the fabric of time.
  • Fra burhøns til burgris - og Lukas Grahaam 🐣🐷 På kommunikationsuddannelsen skal vi i praktik to gange af seks måneder. I foråret var jeg hos @dyrenesbeskyttelse, hvor jeg lavede kampagner og meget andet. Især én kampagne fik nationalt fokus, da vi forsøgte at rebrande den konventionelle gris som #burgris - en betegnelse, som drager paralleler til burhøns' elendige forhold, som desværre også gør sig gældende for mange af de danske grise. Det var vildt spændende at lave strategien og udførslen af kampagnen - og endnu federe at den havde så stor succes med 33.000 underskrifter, ministersamråd og senest da Lukas Graham af egen vilje blandede sig markant i debatten 🐷🎉 Jeg kan klart anbefale at søge praktik hos en NGO, hvor det er den gode sag, og ikke finansielle interesser, der er i fokus 🖒 #dmjx #dmjxminuge @danielhjepsen
  • Fis og ballade 💥💨 Jeg har haft fornøjelsen af at være rusvært/tutor alle tre år på uddannelsen, de sidste to år som formand - og det har været en kæmpe succes! Jeg ku' sige, at jeg har gjort det for at lære 157 potentielt kommende kollegaer at kende, udvide mit netværk og bla bla,  men i virkeligheden har jeg bare gjort det for at danse solen tynd, ha' det sjovt og give de nye nogle fede oplevelser - det har jeg selv haft, især takket være mine 13 dejlige medrusværter! 🎉❤ ...desværre blev vores gruppebillede ødelagt, da for meget alkohol åbenbart går lige i tarmene 😬😷 #dmjx #dmjxminuge #forlækkertiluni @danielhjepsen
  • Watch This Face by @sebastiantthorsted
  • (5/5) "I needed her to be real, even though she almost didn't exist. You do not have to have to be big in order to leave deep footsteps." On November 20, 2016, Sine Damgaard Muusmann was told that her unborn daughter had an incurable spinal cord infection, and that she would not survive the birth. Anna Winsløv has written a heartbreakingly beautiful article about Sine's story for @magasinetcitat, accompanied by my photograph of Sine and the wilderness near her house. © Aleksander Klug / COMA

#comaimages #dmjxphoto #dmjx #photojournalism #health #infantloss @comaimages @dmjxphoto
  • Ingen radio fra Mammut i dag. Der er nemlig efterårsferie 🍂 Det er Magnus ked af. 
#MAMMUT #GENLÜD #DMJX
  • Throwback to this Friday: last day at school before our first internship.
We are so lucky to start as interns at MediaCom Beyond Advertising this coming monday ✌️ Oh, and the picture? airbnbtoilet was our last school project. So long, school!👋📓 #dmjx #kreativkommunikation @mediacombeyondadvertising #interns #yay
  • Der lægges sidste hånd på panik-praktik-ansøgningen! Jeg ber' til Gud om, at det snart er overstået! #panikpraktik #snartoverstået #video #dmjx #ananasiegenjuice