Retten til at sige noget dumt

Rektor Jens Otto Kjær Hansen uddyber højskolens holdning efter lektors udtalelse om journalister

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er i tweets og mails til rektor blevet kritiseret for ikke at tage klart nok afstand fra en udtalelse fra en af vores undervisere, Kristian Tørning, om at ”sportsjournalister er ikke rigtige journalister”. Nogle har også direkte eller indirekte opfordret os til at fyre Tørning ud fra, at en person med den holdning ikke bør undervise til mediebranchen.

Nuvel – jeg skærer gerne tingene lidt mere ud i pap.

Kristians Tørnings udsagn er åbenlyst vrøvl. Naturligvis er sportsjournalister rigtige journalister – det er alle journalister, uanset hvilket journalistisk område, de interesserer sig for eller har specialiseret sig i.

Det forekommer mig dumt at sige som Kristian Tørning har sagt, når man er ansat på en uddannelsesinstitution, der blandt andet uddanner journalister. Det er han bestemt også blevet gjort opmærksom på.

Men Kristian Tørning er ikke ansat ved Journalistuddannelsen, så der er ikke noget for ham fagligt kompromitterende ved udtalelsen.

Han har heller ikke fremsat sin udtalelse på højskolens vegne eller med reference til sit job på højskolen, så der er ikke noget loyalitetsproblem.

Han har fremsat sit udsagn som privatperson, og så er den eneste målestok grundlovens paragraf 77: ”Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker”. Og grundloven gælder uanset hvor dumt man måtte udtale sig.

Det er - og skal være – utænkeligt at en højskole, der blandt andet uddanner journalister, anfægter en medarbejders ytringsfrihed, når ytringen sker som privatperson, uanset hvor uheldig jeg kan finde en medarbejders udtalelse.

Og det er – tænk det lige igennem! – knap så heldigt, hvis journalister antyder, at vi skulle skille os af med en underviser, der ikke er en del af Journalistuddannelsen, fordi vedkommende har sagt noget forkert om journalister. Ytringsfriheden gælder også når den går ud over journalister – og mon ikke det helst bør forblive sådan?

Jens Otto Kjær Hansen
Rektor

Kategori:  Holdninger

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • FRA i dag af kan jeg officielt kalde mig københavner!! 😱#somom #forevigtjyde #skalbareboher  #lejlighedihus #sammenmedhamher  #ikketræls #nøgler #dmjx #indflytning #vinogpizzafest #startenpåenæra #farvelskønneÅrhusogdejligevenner
  • Circular 17 poster
  • Vi har også en uniform til dig 🎓
#universitetshuen #aalborguniversitet #aalborguniversity
#københavnsuniversitet #copenhagenuniversity
#aarhusuniversitet #aarhusuniversity #syddanskuniversitet
#sdudk #sdustudieliv #roskildeuniversitet #roskildeuniversity
#rucliv #dtudk #kualiv #dmjx #ucsj #ucsjnæstved #ucsjroskilde
#ucsjvordingborg #sygeplejerskeuddannelsen #phmetropol
#ucndk #ucnaalborg #uccliv #mitau #aarhusuni #cphuni
#viadk
  • DMJX Photographic Communications group exhibition is extended to 2. July. 🌞 #photography #dmjx #photographic #communications #art #Copenhagen #lotsoflove
  • I går dimitterede jeg og fik beviset for min bachelor i kommunikation fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Og til efteråret starter jeg på kandidaten på CBS 👩🏼‍🎓💥 #dmjx #seeyouontheotherside #hergårdetfandmestrålende #kommunikandethele
  • Nu Cannes vi altså ikke mere! En uge er gået, og vi har fået tørlagt Cannes for rosé og suget til os af alt, hvad vi har mødt at vanvittigt inspirerende kreativt arbejde, og nogen af verdens sejeste mennesker! 
Nu står den på sommerferie, så en god sommer skal lyde herfra. @baltzeraltzer is over and out! #dmjxminuge #dmjx #hvadlaveroliver
  • Den dag @jennifer_tonndorff mødte @mildenhall, CMO fra Airbnb. @baltzeraltzer #dmjx #dmjxminuge #canneslion2017 #airbnb
  • Entangled in the heat. #DMJX