Øv, bøv – det er os, der har styr på økonomien (valg-klumme)

Er det den tidligere, blå, regerings fortjeneste, at Danmark nu er på vej ud af finanskrisen. Nej. Er det så den nuværende regerings? Nej. Begge parter er til gengæld skyld i, at det er gået så langsomt. Og deres øv, bøv, bussemand-retorik er ødelæggende for både demokratiet og økonomien, skriver medieøkonom, Poul Thøis Madsen 

Poul Thøis Madsen.
af Poul Thøis Madsen d. 14.06.2015 i Holdninger

Siden Anker Jørgensens tid har vælgerne haft mest tiltro til blå bloks økonomiske politik. Det er vendt i løbet af denne valgkamp, og nu står blokkene lige på det spørgsmål. Derfor blev stemningen særligt spændt i den tredje valgduel på TV2, da ansvar og ære skulle fordeles, hvad angår skylden for konsekvenserne af den finansielle krise og æren for den nuværende genopretning.

Men hvem har egentlig ret? Er det blå blok, der er helten i den fortælling? Eller har Helle Thornings hold ret i, at det er Socialdemokraterne, der hver gang må rydde op efter Venstres uansvarlighed? Og er det overhovedet muligt at tage stilling til det spørgsmål uden at vælge side?

Det er et fælles vilkår for rød og blå blok, at det ikke er let at styre en økonomi, og når det ser ud til at lykkes, så vil begge blokke gerne have æren. Og når det går galt, så vasker begge parter gerne deres hænder. Men hvilken af de to fortællinger skal vi tro på?

Lad mig ridse mig et par kendsgerninger op først:

 1. Blå blok brugte i nullerne finanspolitikken til sætte gang i hjul, der allerede var i rødglødende fart. Det er økonomer af alle afskygninger enige om.
   
 2. Men det glemmes gerne hvorfor. For det første bugnede statskassen med penge samtidig med, at en aggressiv opposition kaldte alting for nedskæringer. Det gjorde det mere end almindelig svært at føre en ansvarlig finanspolitik. Og næsten for nemt for rød blok at komme og pege fingre bagefter.
   
 3. Det er korrekt, at blå blok ikke kunne gøre for, at Danmark blev ramt af en finansiel krise, men de kunne i høj grad bebrejdes, at de ikke i styrede den eksplosive udvikling i boligpriserne.
   
 4. Men socialdemokraterne var med til at tillade afdragsfrie lån – en af hovedskurkene. Samtidig holder partiet løbende hånden over boligejerne – ud fra banale stemmemaksimeringshensyn.
   
 5. Lars Løkkes regering formåede at gennemføre to store reformer: afskaffelsen af efterlønnen og afkortningen af dagpengeperioden, men har de også æren for, at dansk økonomi er på vej ud af krisen?
   
 6. Tværtom. At det har taget Danmark længere tid om at komme ud af krisen og med en relativt lav vækstrate (jf. figuren nedenfor) kan formentlig forklares ud fra den usikkerhed, som de to reformer har affødt blandt lønmodtagerne. Det forklarer den historisk høje opsparing, lave privatforbrug og svigtende private investeringer.
   
 7. Har Helle Thornings regering så æren for, at der nu er kommet lidt gang i hjulene? Den siddende regering har imod deres eget udsagn overvejende ført en stram finanspolitik, som har holdt væksten nede. At der nu er lys forude skyldes i høj grad, at der er ved komme gang i USA, Tyskland og andre europæiske lande.

Det, der burde diskuteres, er derfor, hvorfor i alverden det går så langsomt fremad i Danmark, og hvordan man politisk kan vende den tendens.

Som altid med økonomi er billedet komplekst, og der er ingen klare skurke eller helte. Men i den politiske fortælling skal nogen have æren, og andre have skylden. Og det spil er Thorning og Løkke rigtig dygtige til. Men det spil er med til at gøre os alle sammen dummere. Til skade for demokratiet og dansk økonomi.

Læs flere klummer om valget og valgkampen

Følgende figur/beregning er lavet af Danmarks Statistik

Poul Thøis Madsen, og en række øvrige ansatte fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, blogger under valgkampen - og stiller sig i øvrigt til rådighed for pressen med ekspertise inden for politik, retorik, økonomi, taktik m.m.

Se listen over højskolens valgeksperter

Kategori:  Holdninger

Forfatter

Poul Thøis Madsen
Uddannet samfundsøkonom og har en Ph.D. i europæisk økonomisk integration. Har skrevet en bog om både Det Indre Marked og ØMU'en. Har en særlig interesse for økonomisk pædagogik og har skrevet en lærebog i grundlæggende økonomi. Forskning i dag: Økonomi i medierne. Har en særlig interesse i dansk indenrigspolitik.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

 • Jeg har lavet en #praktikplads 🎉 Er en træt og glad #journalistinthemaking 👍 #ikkemerepanik #dmjx #journolife #prakker
 • I denne uge har vi organisationsteori, og i øjeblikket har vi om ledelse. I går havde vi besøg af en professor fra Canada, der holdte et oplæg om intern kommunikation. Men i dag har vi fri(!), og jeg bruger tiden på at høre Fleetwood Mac, spise snacks og læse lektierne til i morgen om strategier til forandring af organisationer📖 #DMJX #DMJXminuge @mrevereth
 • Crowdfunding - er det noget for dig?
Uanset om du har smidt penge efter frugt på Fejø, græsmælk i Thise eller bare synes, at crowdfunding er interessant, skal du følge med i et projekt, som jeg og to andre journaliststuderende er i gang med. Vi arbejder på at finde ud af, hvorfor folk støtter crowdfundingprojekter, og hvad de får ud af det.
Hvis du vil vide mere og følge med i projektet, skal du besøge vores side på Facebook: "Crowdfunding - fra forbruger til medbruger" ☺ 
#crowdfunding #crowdfundingdk #kickstarter #booomerang #booomerangdk #danmark #dmjx #journalist #journalistik #facebook #følgmed
 • Animation i after effects ~ postkort fra ID #dmjx #dmjxid1619
 • A shot from last night. Linh is wearing my tuxedo and a traditional japanese Sakiori Han Obi. #styledbyme #photography #asian #geisha #sakiori #han #obi #japanese #tuxedo #fashion #girl #dmjx
 • Animation af cirkel ~ 5 sek @ dmjx ⏺️#dmjx #dmjxid1619
 • Der sker ikke så meget spændende i disse dage. Lige nu handler det meste om at få skrevet vores bachelorprojekt, så vi forhåbentligt er færdiguddannet om under to måneder! 😄
 • Når jeg ikke sidder opstillet på en af skolens trapper eller er til undervisning, skriver jeg artikler om arkitektur for @iboligendk. Som en overspringshandling fra artikelskrivningen er her et æstetisk forsøg på at forevige det. I virkeligheden er skriveprocessen nok en del mere rodet og flyvsk end her præsenteret 📝 #DMJX #DMJXminuge @mrevereth