Nytårsnedbrud får ingen konsekvenser for youSee

Dårlig krisestyring. Shitstorm. Ledelsen har fejlet ... De negative reaktioner på YouSee's nedbrud nytårsaften har været mange, og eksperterne har været hårde i deres kritik af virksomhedens kommunikation. Men man skal huske, at kommunikation kun er en del af ligningen

af Martin Rask Pedersen d. 6.01.2017 i Holdninger

Når man arbejder med kommunikation, er der ikke noget som en god shitstorm. Altså en shitstorm, der rammer nogle andre, og understreger hvor vigtig, god kommunikationsstyring er.

Men nogle gange glemmer man, at det godt kan blæse, uden at der vælter træer eller falder tagsten ned. Og det er youSee's nytårsnedbrud et godt eksempel på.

Bevares. Timingen kunne næppe have været værre, og kommunikationen fra ledelsen kunne sagtens have været bedre.

Men i den sidste ende tvivler jeg på, at det får så store konsekvenser for youSee, som nogle eksperter har lagt op til. Ja faktisk tvivler jeg på, at det får nogle særlige konsekvenser overhovedet. 

Det er der fire umiddelbare grunde til.

1. Der er en anden skyldig

Nok var det youSee's signal, der gik ned, men det skyldtes - formentlig, ingen er jo dømt - en persons kriminelle handling. Det kan måske give anledning til diskussioner om sikkerheden bag systemerne, men det fjerner fokus og kan måske endda flytte sympati til YouSee. Jeg kommer til at tænke på "fodboldtossen", der løb på banen i landskampen mellem Danmark og Sverige og dermed fjernede fokus fra blandt andet Christian Poulsens forudgående brøler.

2. Der er sagt undskyld - og betalt

Alle abonnenter er blevet kompenseret på en måde, så de kan bruge resten af januar på at se film. Det er svært at opgøre værdien af en misset nytårstale, men jeg tror, at mange vil opfatte kompensationen som fuldt ud dækkende.

3. Nu fungerer det jo igen

Hukommelsen er kort. Nu fungerer signalet jo igen. Og i øvrigt har der været en rigtig storm inde over landet siden.

4. Det er - eller opleves som - besværligt at skifte tv-udbyder

Det er noget lettere at vælge en italiensk rødvin end en fransk, end det er at skifte tv-udbyder. Det er altså de færreste, der bare skifter fra den ene dag til den anden, og selv om det selvfølgelig kan koste på længere sigt - herunder i form af potentielle kunder, der ikke vælger til - så vil få konvertere utilfredshed til handling.

Hermed ikke sagt, at youSee ikke kunne have handlet anderledes kommunikationsmæssigt. Det kunne de sagtens.

Mit budskab er snarere, at vi skal huske at have fokus på både kommunikation og forretning. De to ting hænger sammen, ligesom det også er tilfældet i politik, hvor en ting er form og noget andet indhold.

Selvfølgelig er kommunikation vigtigt (Det ville være underligt, hvis jeg mente andet). Men lad os huske på, at det kun er en del af ligningen.

Kategori:  Holdninger

Forfatter

Martin Rask Pedersen
Kommunikationschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram