"Meget rolig og selvstændig dame runder 100.000 kg"

Jeg har gennem mange år været fast læser af ugeaviser – og har af flere omgange selv leveret stof til dem. I sommerferien lykkedes det alligevel Thylands Avis at overraske mig. På den gode måde. Med tre historier om køer

af Martin Rask Pedersen d. 31.07.2017 i Holdninger

En af mine faste rejsetraditioner er, at jeg køber de lokale aviser. Ud over, at aviserne – naturligvis – holder mig opdateret med, hvad der sker i verden, giver de også et lille indblik i avisernes rolle og funktion i lande med andre avis- og/eller demokratitraditioner samt, som regel, inspiration og aha-oplevelser.

I år gik min sommerferie så til Agger.

Det betød, at jeg selvfølgelig ikke mødte andre avis-/demokratitraditioner. Det betød faktisk også, at jeg ikke var nødt til at købe en avis, fordi der var adgang til adskillige gratis ugeaviser. Men det betød bestemt ikke, at jeg ikke fik inspiration og aha-oplevelser.

Den største aha-oplevelse stod Thylands Avis for med tre artikler i de to udgaver af avisen, jeg nåede at se (Uge 27 og 28):

 • ”Lidt langsom og doven, men flittig”
 • ”Meget rolig og stabil RDM ko”
 • ”Meget rolig og selvstændig dame runder 100.000 kg”

De tre artikler handlede alle om køer, der har leveret 100.000 kilo mælk i løbet af deres hidtidige ”karriere”, og artiklerne havde endvidere det til fælles, at portrætterne af køerne på flere måder virkede mere ”personlige” end mange personportrætter.

Om den ene ko kunne man fx læse, at den er en ”ret stor ko, som ikke udnytter sin størrelse over for de andre 157 køer i stalden”, om den anden ko, at den ”har fået 10 kalve – heraf de syv kviekalve – heraf (er) nogle blevet helt gode køer”, og om den sidste ko, at ”hun koster dog ekstra foder, da hun kaster foder over nakken, når hun æder ved foderbordet”.

Det er den slags detaljer, der giver et portræt liv og vidner om en interesse i – i dette tilfælde – koen.

Ugeavisernes styrke og særkende
Jeg synes selv, at jeg har en del erfaring med ugeaviser.

Helt tilbage i folkeskolen var jeg i 14 dages praktik på Hals Avis. I min journalistiske praktiktid på Nordjyske Medier var jeg i Hobro, hvor der blev leveret til både dagblad og ugeavis. Og da jeg arbejdede på Dagbladet Ringkøbing-Skjern var Ugeavisen Ringkøbing også et af medierne på palletten. Hertil kommer, at jeg er fast læser af Aarhus Onsdag og Lokalavisen Aarhus Nord, når de lander i min postkasse.  

Jeg kan dog ikke huske, at jeg er stødt på portrætter af køer før. Men det er en af de ideer, jeg gerne selv ville have fået, for de lever jo op til mange af de klassiske kriterier/kendetegn for historier i ugeaviser:

 • De er lokale
 • De er positive
 • De tager udgangspunkt i en forståelse for (dele af) målgruppen
 • De er unikke og kan ikke findes i andre medier.

Historier om køer vil naturligvis næppe fungere i Aarhus Onsdag (Eller måske vil de, tidens trends taget i betragtning ?), men i Thylands Avis virker de som et naturligt match. Og de er – formentlig, da jeg ikke har konkrete tal for netop disse artikler og Thylands Avis – billeder på, hvorfor de lokale ugeaviser stadig har et godt greb i læserne.

Det handler endnu engang om den gode historie.

Kategori:  Holdninger

Forfatter

Martin Rask Pedersen
Kommunikationschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

 • "Oh, where was born Otso, 
Where cradled the honey-paw?
Otso was not born a beggar, 
Was not born among the rushes, 
Was not cradled in a manger: 
Honey-paw was born in the ether, 
In the regions of the moon-land, 
On the shoulders of the Great Bear,
Lowered into the world,
In a cradle of gold,
Hanging on chains of silver." Hello everyone! My name is Emilia Kangasluoma (@emiliakangasluoma) and for the next days I´m taking over the @dmjxphoto Instagram with my story "Mythologia Fennica". This project is my visual journey to find the ancient gods and old kings of Finnish mythology.The poems are from traditional Finnish folktales, runes and oral folklore. Feel free to comment, send love letters or just say hi!

#dmjx #dmjxphoto
 • Stine from school #dmjx #dmjxphoto #contax #contaxt2 #portrait #shootfilm #analog #night
 • Emdrup, before the S-train reached it #cartography #DMJX
 • Efter to gode dage på biblioteket er jeg blevet enig med mig selv om, at det nok er en god idé at holde pause med at låne bøger, til jeg har fået sorteret lidt ud i dem jeg allerede har lånt.. 📚 @biblioteketfrederiksberg #dmjx #bachelorskrivning #kommunikation #27bøger
 • Det spørgsmål vi får mest her på interaktiv design er, om man skal kunne kode og/eller animere på forhånd, og her er svaret et simpelt nej. Men brænde for det hjælper! Og hvis man har interessen for det, kan man bruge lidt fritid på det. Bl.a er der folk der arrangerer de såkaldte meetups. I går var der et motion design meetup arrangeret af @jesperfryd @stupid_studio og DMJX Emdrup lagde rammerne for det. Her hører man om folks arbejde i branchen og møder folk i branchen. Denne video er udfordring de lagde ud før mødet. Temaet er is, men og skulle starte og slutte med en hvid kasse på sort baggrund. Ellers var alt frit. Animatorerne bag er Jesper Bolther @bolther, Mikkel Borris @kashmirlivet, Xenia Galchin @xenia.galchin, Daniel Elleby Jørgensen, Søren Works @sorenworks, Lasse Lund-Andersen @lasse_lund_andersen, Andreas Elleby Jørgensen, Jonas Elsgaard @jonaselsgaard, Simone Tufvesson @tjuffelicious, Casper Aarup Rasmussen @c_aarup , Philip von Borries @pvonborries, Rasmus Johan Nielsen @slushhead og Frederik Krogh. Vildt dygtige og vildt seje! Tak for i går! 
Og ellers spørger I ellers bare løs! ✌️
#animation #meetup #motion #motiondesign #dmjx #dmjxminuge @workofotto
 • Hello everyone! My name is Emilia Kangasluoma (@emiliakangasluoma) and for the next days I´m taking over the @dmjxphoto Instagram with my story "Mythologia Fennica". This project is my visual journey to find the ancient gods and old kings of Finnish mythology. Feel free to comment, send love letters or just say hi!

#dmjx #dmjxphoto
 • "Give us good fish, Ahti, 
and leave the bottom-feeders 
for our relatives." Hello everyone! My name is Emilia Kangasluoma (@emiliakangasluoma) and for the next days I´m taking over the @dmjxphoto Instagram with my story "Mythologia Fennica". This project is my visual journey to find the ancient gods and old kings of Finnish mythology.The poems are from traditional Finnish folktales, runes and oral folklore. Feel free to comment, send love letters or just say hi!

#dmjx #dmjxphoto
 • Hello everyone! My name is Emilia Kangasluoma (@emiliakangasluoma) and for the next days I´m taking over the @dmjxphoto Instagram with my story "Mythologia Fennica". This project is my visual journey to find the ancient gods and old kings of Finnish mythology. Feel free to comment, send love letters or just say hi!

#dmjx #dmjxphoto