Kan vi lære noget af den amerikanske indsættelsesceremoni?

Ville det hjælpe på danskernes tillid til politikerne, hvis den danske statsminister blev indsat på amerikansk vis? Det er måske på tide, at ceremonierne omkring regering og folketing gentænkes i forhold til mål, formål og indsatser

af Martin Rask Pedersen d. 22.01.2017 i Holdninger

Indsættelsen af den amerikanske præsident fik mig til at tænke på ceremonierne omkring nye regeringer – og Folketinget i det hele taget – i Danmark.

Nu kan min hukommelse spille mig et puds, men jeg husker især:

  • nogle mere eller mindre forberedte taler rettet mod partikammeraterne, når valgets resultat stod klart ud på valgaftenen
  • en ny regering, der præsenteres i regnvejr på Amalienborg Slotsplads
  • nye folketingsmedlemmer, der i relativ ubemærkethed underskriver grundloven
  • folketingsåbninger, hvor pressen har været mere opmærksom på, om nogle af tilhørerne faldt i søvn, end hvad der egentlig blev sagt

eller kort og meget forenklet sagt: Nogle ”lukkede” ”fester” for de få indviede og/eller meget interesserede.

Og begivenheder, der er meget langt væk fra den amerikanske indsættelsesceremoni, hvor den både bogstaveligt og billedligt talt får på alle violiner – og hvor knap 31 millioner amerikanere så med via tv, svarende til cirka 10 procent af befolkningen.

Folkelige politikere – ufolkeligt system

Måske kunne vi godt bruge lidt af den amerikanske patos og showmanship herhjemme. Lørdagens åbning af Aarhus som kulturhovedstad viste, at vi kan og kan lide det, og måske kunne det hjælpe lidt på mistilliden til politikerne, hvis:

  • statsministerens overtagelse af embeddet blev markeret med en større, formel (og folkelig) ceremoni, hvor han underskrev en erklæring og holdt en tale, der handlede om både ydmyghed og stolthed
  • alle nye folketingsmedlemmer underskrev grundloven ved små ceremonier i de byer, de var valgt i
  • folketingets åbning var en festdag, hvor borgerne blev inviteret ind på Christiansborg i stedet for en ”fest”, hvor det handler om at holde sig vågen længst muligt

I dag har vi politikere, der er folkelige, og en statsminister, man kan møde i Netto. Og et politisk system, der for mange virker lukket og afkoblet fra almindelige danskeres hverdag.

Der kan være behov for at gøre noget for at binde tråden mellem den folkelige politiker og det ufolkelige system. Og for at vise, at politikerne har hjertet med sig på arbejde – ikke ”håndbog i spin og brudte løfter”. 1. maj og Grundlovsdag gør det ikke (længere).

Virksomheder og organisationer er i gang med at gentænke

For virksomheder og organisationer har det i mange år været normalt at invitere inden for, og det har også været normalt at komme noget smør på rugbrødsmaden, hvis den virker for tør. Tænk bare på generalforsamlinger, der gennem mange år er blevet krydret med alt fra god mad til musik.

I disse år ser man imidlertid mange virksomheder gentænke traditionerne omkring formelle ceremonier, der har levet et uændret liv i mange år – det er knap så kaloriemæssigt mættende at gå til generalforsamlinger i dag som for 10 eller 20 år siden – for at fokusere på, hvordan man får mest muligt ud af indsatserne.

Traditionerne og ceremonierne omkring vores folketing og regering har mange år på bagen, men måske burde de også gentænkes i forhold til mål, formål og indsatser.

Man kunne jo starte med en lille interessentanalyse…

Kategori:  Holdninger

Forfatter

Martin Rask Pedersen
Kommunikationschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Instagram