Rusland: Medierne taler en ny kold krig frem

Rusland løber med næsten halvdelen af spaltepladsen i de danske mediers dækning af de 10 største tærskellande, som også tæller Kina, Indien og Brasilien. Gennem et negativt ordvalg og et forsimplet modsætningsforhold mellem Øst og Vest taler de danske nyhedsmedier en ny kold krig frem. Rusland personificeres med præsident Putin. Der er tendenser til, at Putin dæmoniseres. Det afslører forskningsrapporten Mediernes (nye) verdensbilleder, som også viser, at der relativt sjældent benyttes danske kilder og vinkler i udenrigsdækningen.

Foto: Mark Schielfellbein, AP/Polfoto
af Dan Hansen d. 31.05.2016 i Historier

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har i et stort forskningsprojekt undersøgt danske mediers journalistiske dækning fra tærskellandene Brasilien, Mexico, Nigeria, Kenya, Sydafrika, Indien, Vietnam, Indonesien, Kina og Rusland. Store, befolkningsrige lande, der er ved at ændre verden politisk og økonomisk.

Forskningen er interessant, fordi den viser, hvilket billede den almindelige dansker får af landene. Samtidig giver rapporten kendskab til redaktionelle prioriteringer og udfordringer i dækningen af udenrigsstoffet.

Lidt længere nede på siden kan du – i helt kort form - få nogle af de væsentligste konklusioner fra den spritnye forskningsrapport.

Og her kan du læse og downloade rapporten i sin fulde længde

 

Download Medienes (nye) verdensbilleder (PDF)

84 % af mediedækningen er uden dansk vinkel, kun 18 % brugte en dansk kilde
Tidligere var udenrigsdækningen ’domesticeret’ med danske vinkler, danske kilder og et vestligt perspektiv. Domesticering var et nyhedskriterium, der blokerede for dækning af bestemte typer af emner og hændelser. Sådan er det ikke mere hos langt de fleste medier.

Rusland og Putin dæmoniseres i koldkrigs-dækning
Rusland står for 45 % af al tærskellandsdækningen. Rusland og især præsident Putin fremstår antidemokratisk, aggressiv og utilregnelig - det stik modsatte af de positive vestlige værdier. Det er tale om en form for kold krigs-dækning med en bipolær fremstilling af dem og os.

Mange stereotype fortællinger – fx om narko, korruption og erotisk livsstil i Latinamerika
Dækningen af verden langt herfra er belastet af stereotypier. Dækningen af Latinamerika er fx præget af ’latino-mytologi’, hvad der fastholder de latinamerikanske lande i nogle mediebilleder domineret af narko, korruption og eksotisk, erotisk livsstil.

Kina udgør nyhedsværdi i sig selv
Kina er blevet en global stormagt med sin egen nyhedsværdi. Det ses i en omfattende dækning på både papir og web. Omvendt har danske medier endnu ikke fået øjnene op for Indiens rolle i verdenssamfundet og dækker således oftest Indien i forbindelse med fx mord og voldtægter.

Konflikt og krise dominerer
Selv om udenrigsstoffet, ifølge såvel danske som udenlandske udlandsredaktører, bliver stadigt vigtigere, er det få og store dagsordener, der dominerer. Disse store emner er typisk konflikt, krise og aktuelle begivenheder. Brændpunktsdækningen opprioriteres omgående, når noget brænder på, så får alt andet sværere ved at opnå en central placering.

Det nye Afrika lever side om side med det elendige
Tidens Afrika-dækning er stadigvæk båret af sult, død, konflikt og brændpunkter, men der er nye arketypiske fortællinger under opbygning - fx omkring mobil-kulturen i Kenya. En ny vækstfortælling om ’Det nye Afrika’ eksisterer side om side med drama- og elendighedsfortællingen om ’Det gamle Afrika’.

Baggrund om rapporten
Forskningsprojektet ”Mediernes (nye) verdensbilleder” er udført af en gruppe af forskere og undervisere fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole: Lars Kabel (projektleder), Hans-Henrik Holm, Asbjørn Slot Jørgensen, Henrik Berggreen, Kresten Roland Johansen (medprojektleder) og Roger Buch.

Projektet var støttet økonomisk af Aarhus Stiftstidendes Fond og Axel Muusfeldts Fond

Det består af fire kvantitative og kvalitative undersøgelser, metodisk tekstlæsning, diskursanalyser og interview med 17 danske og udenlandske redaktører og udenrigsjournalister.

Kategori:  Historier

Forfatter

Dan Hansen
Presseansvarlig på DMJX. Journalist med sidefag i dansk. Skriver om kommunikation, medier, journalistik og sprog. Har tidligere arbejdet med videnskabsformidling, livsstilsjournalistik og som bladredaktør.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • A star caught at birth, beyond the fabric of time.
  • Fra burhøns til burgris - og Lukas Grahaam 🐣🐷 På kommunikationsuddannelsen skal vi i praktik to gange af seks måneder. I foråret var jeg hos @dyrenesbeskyttelse, hvor jeg lavede kampagner og meget andet. Især én kampagne fik nationalt fokus, da vi forsøgte at rebrande den konventionelle gris som #burgris - en betegnelse, som drager paralleler til burhøns' elendige forhold, som desværre også gør sig gældende for mange af de danske grise. Det var vildt spændende at lave strategien og udførslen af kampagnen - og endnu federe at den havde så stor succes med 33.000 underskrifter, ministersamråd og senest da Lukas Graham af egen vilje blandede sig markant i debatten 🐷🎉 Jeg kan klart anbefale at søge praktik hos en NGO, hvor det er den gode sag, og ikke finansielle interesser, der er i fokus 🖒 #dmjx #dmjxminuge @danielhjepsen
  • Fis og ballade 💥💨 Jeg har haft fornøjelsen af at være rusvært/tutor alle tre år på uddannelsen, de sidste to år som formand - og det har været en kæmpe succes! Jeg ku' sige, at jeg har gjort det for at lære 157 potentielt kommende kollegaer at kende, udvide mit netværk og bla bla,  men i virkeligheden har jeg bare gjort det for at danse solen tynd, ha' det sjovt og give de nye nogle fede oplevelser - det har jeg selv haft, især takket være mine 13 dejlige medrusværter! 🎉❤ ...desværre blev vores gruppebillede ødelagt, da for meget alkohol åbenbart går lige i tarmene 😬😷 #dmjx #dmjxminuge #forlækkertiluni @danielhjepsen
  • Watch This Face by @sebastiantthorsted
  • (5/5) "I needed her to be real, even though she almost didn't exist. You do not have to have to be big in order to leave deep footsteps." On November 20, 2016, Sine Damgaard Muusmann was told that her unborn daughter had an incurable spinal cord infection, and that she would not survive the birth. Anna Winsløv has written a heartbreakingly beautiful article about Sine's story for @magasinetcitat, accompanied by my photograph of Sine and the wilderness near her house. © Aleksander Klug / COMA

#comaimages #dmjxphoto #dmjx #photojournalism #health #infantloss @comaimages @dmjxphoto
  • Ingen radio fra Mammut i dag. Der er nemlig efterårsferie 🍂 Det er Magnus ked af. 
#MAMMUT #GENLÜD #DMJX
  • Throwback to this Friday: last day at school before our first internship.
We are so lucky to start as interns at MediaCom Beyond Advertising this coming monday ✌️ Oh, and the picture? airbnbtoilet was our last school project. So long, school!👋📓 #dmjx #kreativkommunikation @mediacombeyondadvertising #interns #yay
  • Der lægges sidste hånd på panik-praktik-ansøgningen! Jeg ber' til Gud om, at det snart er overstået! #panikpraktik #snartoverstået #video #dmjx #ananasiegenjuice