4 forrygende webdoks – er du klar til en god historie?

Webdoks er stærke multimediefortællinger, som rigtig mange danskere labber i sig. Jesper Gaarskjær er ekspert i webdoks og deler her sine bud på 4 af tidens bedste.
I foråret har du mulighed for selv at lære at lave fængende webdoks med Jesper som underviser.

Skærmdump fra webdok'en 'Min mormor er træt af livet'
af Dan Hansen d. 16.11.2017 i Historier

Hvis du godt kan lide flermedielle longreads, har du det lige som mange andre danskere.
Historierne, som også kaldes webdoks, er noget af det mest læste og delte stof - og medierne laver flere og flere af dem.

Her får du links til 4 af tidens bedste og stærkeste webdoks.

Listen er lavet af Jesper Gaarskjær fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, som i foråret 2018 er underviser på kurset Lav din egen webdok
 

Min mormor er træt af livet
Lavet af Johanne Luise Boesdal for Kristeligt Dagblad (i øvrigt som et resultat af det seneste webdok-kursus, hvor Johanne var kursusdeltager).

Begrundelse:
Et stærkt og personligt essay, hvor de enkle virkemidler i billeder, grafik og en kort video indkapsler den stemning, som er i teksten.
 

Jernmanden og den døde nyre
Lavet af Mads Korsager Nielsen for DR

Begrundelse:
Endnu en webdok, der lever af en stærk tekst og enkle virkemidler, hvor fotos og levende billeder får os tættere på mennesket, der portrætteres.
 

Pigen bag det sorte tørklæde
Lavet af Emma Ellegaard og Mathias Løvgreen Bojesen for Information

Begrundelse:
Et eksempel på, hvordan et enkelt greb med video kan fremkalde de mennesker, der optræder, og hvor opsætningen giver teksten den opmærksom, som den fortjener.
 

Jannes historie
Lavet af Ingunn Røren, Ingrid Frederiksen m.fl. for Bergens Tidende

Begrundelse:
En virkelig overrumplende webdok, der trods sit lidt bedagede udtryk spiller på alle tangenter: En voldsom historie, autenticitet i de mange private billeder, affotograferinger af dokumenter, videosekvenser og lyd.
 

Er du interesseret i at lære, hvordan du selv laver fængende webdoks, så læs mere om kurset Lav din egen webdok

Kategori:  Historier

Forfatter

Dan Hansen
Presseansvarlig på DMJX. Journalist med sidefag i dansk. Skriver om kommunikation, medier, journalistik og sprog. Har tidligere arbejdet med videnskabsformidling, livsstilsjournalistik og som bladredaktør.
Profil

Prefooter web-form

Foreslå indhold til underskoven

Underskoven

Opdatér Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Instagram

  • Dagens låge er lavet af @oliver_elias 
#thestruggleisreal #id1518 #dmjx
  • My class has made a christmas calendar where we each make a short animation. I animated a drunk fellow trying to catch a ride home from christmas party.
Checkout all the good stuff at christmas.interaktivt-design.dk
.
.
.
#christmas #calendar #interactivedesign #dmjx #drunk #taxi #party #animation #motion #motiongraphics #motiondesign #character #characterdesign #mograph #hey_explainninja #mgcollective #loop
  • Hola Hola. Jeg hedder @sebastiantthorsted og det her er en uge i mit liv (har længe drømt om at sige den sætning)

Spøg til side, får i æren af at følge mit liv på de sociale medier i mit tredje semester på Fotografisk Kommunikation, som jeg studerer i Emdrup, København. 
Det er mandag, og mandage er altid sørgelige. Men her er et billede af mig og en kanin fra min første introuge på DMJX sidste år. Knus, Seb 
#dmjx #dmjxminuge
  • My contribution to this years Christmas calendar... Check it out! Link in bio #interaktivtdesign #dmjx #id1518 #animation #illustrator #aftereffects #interactive #christmas #trump #xmas #politics
  • Chrille klædte sig ud som Gadaffi til en 1001 Nats Eventyr-temafest
#gadaffi #dmjx #fest #dmjxlookalike #party #lookalike #copenhagen #københavn
  • Allison.
  • Viborg, din gamle spiller! 🔥 Du bliver ved med at overraske mig! ⛄️💫🎄
#DENGAMLEHOVEDSTAD #PRAGTFULDPROVINS #DMJX
  • Så blev det d. 10. december. Indholdet bag dagens låge er lavet af @cathrineklamer #dmjx #interaktivtdesign #id1518 @dmjx